Само преди броени дни ви информирахме, че Nokia обмислят продажба на част от бизнеса си. Компанията отново попада в полезрението ни с друга интересна новина. Този път разбираме, че финландският бранд е избрал заместник на настоящи си главен изпълнителен директор, Раджеев Сури. Неговото име е Пека Лундмарк, който в момента е шеф на Fortum. Конкретните планове предвиждат той да заеме най-важната длъжност в структурата на Nokia през септември, съобщава Reuters.

 

Назначението се очаква да има положително въздейства върху инвеститорите и да помогне на Nokia да се развиват успешно в дългосрочен план. Стратегията им през годината ще е фокусирана изцяло върху 5G технологията. Това е сектор, в който Nokia се конкурират с брандове като Ericsson и Huawei. Eдна от водещите цели пред новия  изпълнителен директор неслучайно ще бъде именно превръщането на компанията в глобален лидер в изграждането на 5G инфраструктура по цял свят.

 

Пека Лундмарк е шеф на Fortum от пет години насам и е изпълнявал редица мениджърски позиции в Nokia през 1990-2000г. Сред тях е и позицията вицепрезидент на стратегическото и бизнес развитие в Nokia Networks. Преди да стане главен изпълнителен директор на Fortum e управлявал повече от десет години компанията Konecranes. Новината за назначението предизвика увеличение в стойността на акциите на Nokia на борсата.

 

Oще от DIgital:  Nokia проявяват интерес към гъвкавите смартфони