AMD продължават със солидното си представяне в технологичната индустрия и максимално да се възползват от проблемите на Intel. Компанията очаква да има сериозно предимство над своя конкурент поне до края на следващата година.

Силните позиции на AMD при компютрите не са изключение, тъй като сега разбираме, че стават все по-влиятелен фактор и в сегмента на лаптопите. Според официалните данни на компанията през последното тримесечие са достигнати рекордни резултати. 

Благодарение на силното представяне AMD вече притежават 19.9% дял в сегмента на x86-базирани преносими компютри. Данните са генерирани от изследване на специалисти на Mercury Research. Водещ принос за добрите резултати на компанията имат AMD Ryzen 4000 процесорите, които превъзхождат конкурентните чипове на Intel по отношение на скоростта, цената и ниската консумация на енергия. 

Потребителите също вече проявяват все по-голям интерес към архитектурите на AMD и това се отразява положително на продажбите им през последните няколко тримесечия.

 

 

В момента на пазара се предлагат 54 различни устройства с процесори от ново поколение на AMD, като техния брой ще се увеличи с още 30 до края на тримесечието. Шефката на компанията Лиса Су също вече потвърди тази информация,

AMD могат да се похвалят още с продажбите на 19.2% от x86 десктоп устройствата на пазара. От своя страна това представлява най-доброто им представяне в този сегмент от първото тримесечие на 2014г. Тогава премиерата на процесорите с "Jaguar" архитектурата се радваха на голяма популярност. 

Премахването на IoT устройствата променя пазарния дял на компанията до 19.7%. Анализаторите твърдят, че общия дял на AMD при x86 пазара достигат до 18.3%, което е най-доброто представяне от началото на 2012г.  Все още не разполагаме с конкурентните резултати на Intel, но е факт, че компанията изостава сериозно от своя конкурент.

Ситуацията вероятно ще се запази до края на годината. 

 

Още от Digtial: AMD отчетоха рекордни приходи през второто тримесечие на 2020г.