Intel използваха технологичното изложение CES 2021, за да потвърдят официално за една дългоочаквана промяна в управленската структура. Тя е свързана с настоящия главен изпълнителен директор на компанията, Боб Суон. Неговите дни в Intel са преброени, тъй като в средата на следващия месец ще се оттегли от своя пост. 

Промяната на високо равнище не е свързана с публикуването на финансовите резултати за 2020г., потвърдиха още от компанията. Intel очакват по-високи приходи и дивидент на акция за акционерите от първоначалните очаквания. Конкретните планове предвиждат Боб Суан да се оттегли на 15 февруари 2021г. 

Вече е ясно и името на неговия заместник, който е получил необходимото одобрение от борда на директорите. Toва е Пат Гелсингер, който досега работеше като главен изпълнителен директор на VMWare.

През годините той е доказал своите качества на доказан технологичен лидер и в него Intel виждат най-подходящия човек, който да възвърне загубените позиции на компанията от АМD през последните тримесечия.

 

 

Много важен фактор при избора на новият изпълнителен директор е факта, че Пат Гелсингер познава отлично ценностите и вътрешната култура на Intel. Всъщност той е първият технически директор в историята на компанията, в която работи почти три десетилетия преди да се присъедини към EMC през 2009г. 

Три години по-късно е избран за главен изпълнителен директор на VMware, на който пост ще остане още няколко седмици преди да оглави Intel. В същото време вече започна търсенето на негов заместник, като временно длъжността му ще бъде изпълнява от Зейн Роу. Все още няма данни, които са потенциалните кандидати, които наследят Пат Гелсингер начело на VMware.

Боб Соун се съгласи временно да стане главен изпълнителен директор на Intel след уволнението на Браян Кързанич през лятото на 2018г. Търсенето на постоянен кандидат за позицията отне повече от две години. При всички положения Пат Гелсингер ще бъде изправен пред много сериозни предизвикателства в ролята си на шеф на Intel.

 

Още от Digital: TSMC ще произвеждат видео карти за Intel