Летящите автомобили са футуристична концепция, която вече привлече вниманието на редица компании и дизайнери по цял свят. Дори Аirbus вече разработват таксиметрови автомобили, които могат да летят. Въпрос на време е подобни превозни средства да са достъпни за масовия потребител. Това обаче едва ли ще се случи преди старта на следващото десетилетие. Австралийския стартъп Alauda работи над амбициозния план да проведе първото състезание с летящи автомобили през 2019г., предаде TheVerge.

 

Инженерите им са разработили и собствен прототип на летящ автомобил, който се казва Alauda Mart 1 Airspeeder и ще започнат тестове с него в началото на следващата година. Компанията си е поставила амбициозната цел да създаде еквивалента на " Ferrari" за летящите автомобили и основния фокус в тяхната машина е скоростта и аеродинамиката. Alauda Mart 1 Airspeeder се задвижва от електрически двигателi и има форма на състезателен автомобил.

 

 

Машината разполага с четири агрегата с обща мощност от 50 мегавата, захранвано от същата батерия в Tesla Model S. Благодарeние на тях  Alauda Mart 1 Airspeeder е в състояние да развие максимална скорост от над 200 км./ч. Aвстралийската компания планира да привлече вниманието на всички други брандове, които работят над подобни проекти. Стартирането на първото състезание с летящи автомобили може да популяризира идеята за тези машини сред повече хора.

 

Вижте летящ автомобил на Тoyota ще запали огъня на Олимпийските игри в Токио през 2020г.