Част I - Историята на Apple iPhone – Началото, Първото поколение, iPhone 3G и 3GS

Част II - Историята на Apple iPhone – 4, 4s, 5, 5c и 5s

Част II - Историята на Apple iPhone – 6, 6 Plus, 6s и 6s Plus

 

В една от рекламите на iPhone 6s казват "Променили сме само едно...всичко". Всъщност обаче не е точно така. Ако поставим 6 и 6s един до друг, визуална разлика трудно ще откриете. Единствено варианта Rose Gold – този който ние тестваме днес, е с такъв цвят с който не можете да срещнете предходният iPhone 6, останалите три - Space Gray, Silver и Gold са абсолютно еднакви с тези при 6s. 

 

 

Това ни навява на мисълта, че решеният в розово злато смартфон на Apple ще бъде и най-търсен от потребителите. За дамите – ефекта е ясен “Oхх колко е сладък…”. Но ако сте мъж и ви кажат - „Искате ли новият ви смартфон да е…в златно-розов цвят”. Първата реакция е НЕ. И ние от Digital.bg първоначално бяхме на това мнение. След като обаче се докоснахме до Rose Gold iPhone, позицията ни се промени коренно. Този 6s е елегантен и в никакъв случай не можем да го наречем „Женски”. Особено ако изберете от менюто някой от тъмните Live Wallpaper-и, комбинацията става още по-ефектна.

 

 

 

Ако телефонът ви е от другите три цветови разновидности, то за да разбере някой, че това е новият модел, трябва да му кажете „Ето виждаш ли…тук пише S”. Това е, единствената визуална разлика – една буква.

 

 

При кутията на iPhone 6s обаче, вече има промяна – на нея Apple са акцентирали върху споменатите нови анимирани Wallpaper-и. Внимание, не се опитвайте да ги търсите в iTunes, старите модели не ги поддържат. Материалът от който е направен 6s е по-здрав този на предшественика му– вече видяхме няколко доказателства, че смартфонът не се огъва толкова лесно. Тук именно се крие и един отговорите, защо iPhone 6s е по-тежък с 14 грама и профилът му е с десета от милиметъра по-дебел.

 

 

Истината е, че при iPhone 6s, Apple са наблегнали повече на технически иновации при хардуер и софтуер. Това не е голяма изненада, защото на всички е ясно, че 6s не е нов модел, а фейслифт на предходния. Същото нещо наблюдавахме през появилият се през 2011г. iPhone 4s и 5s две години по-късно. Пълна съпоставка между различните модели можете да видите в нашата поредица „Историята на Apple iPhone”, директни линкове ще намерите непосредствено под този плейър.

 

iOS 9.0.2

Като софтуер iPhone 6s базово идва с операционна система iOS 9, като вече е наличен и ъпдейт към iOS 9.0.2. Смартфонът който ние тестваме е именно с него. Визуална разлика няма да откриете, промените са само по отношение подобряването на цялостната работа и отстраняване на така наречените „детски болести”.

 

 

За по-любопитните и нетърпеливи от вас, до седмици Apple подготвят iOS 9.1 при който ще бъде отстранен досадният проблем с малките цифри на клавиатурата. Освен това ще има и 4 нови Wallpaper-a – добра новина за тези които използват iPhone 6 и по-старите модели за които го няма споменатият по-рано Live Wallpaper.

 

 

Дисплеят на 6s остава почти без промяна – казваме почти, защото имаме надграждане в протекцията.

 

 

 

Останалите  спецификации са 4.7" IPS LCD с LED подсветка и скромна резолюция 1334х750 пиксела. Как ви звучи това на фона вече масовите Quad HD смартфони, да не говорим за Sony Xperia Z5 Premium - първият в света телефон с 4K дисплей при който резолюцията е 3840x2160. Ако не обръщаме чак толкова голямо внимание на статистиката, изображението при 6s е традиционно добро за Apple. 

 

 

Те винаги са ни изненадвали приятно в това отношение при Smart устройствата си. При дисплеят на новия си флагман Apple са внедрили само една новост и тя е софтуерна, следователно по-скоро косвено свързана с него. Това е функцията 3D Touch display. 

 

 

Как работи тя – когато сте отключили екрана и натиснете задържайки в продължение на секунда върху дадена икона, тя отваря една или няколко различни възможности за бързи шорткъти.

 

Камера

Ето я и камерата, тя вече снима с 12MP спрямо досегашните 8MP. Размерът на пиксела е 1.22µ, а апертурата остава същата f/2.2. Виждате как се справя камерата в различни ситуации и с различни настройки.

 

 

При видео не можем да не отбележим, че освен кадансовото Slow Motion 720p с 240fps или 1080p с 120fps, iPhone 6s за първи път може да снима в 4K качество. Селфи предната камера също се справя отлично, тя вече има и софтуерна функция имитираща светкавици…екстра която Android смартфоните ползват от доста време.

 

Хардуер

Както вече знаем iPhone 6s се предлага във версии с 16, 64 и 128 GB вградена памет. Любопитен факт е, че приложенията които имате или добавяте в най-малката версия са оптимизирани специално за нея така, че да заемат по-малко място отколкото при останалите две.

 

 

Интересно ли ви е, как се справя 64-битовият процесор Apple A9 в iPhone 6s, когато му партнират 2GB RAM и GPU PowerVR GT7600? При различни натоварвания с множество отворени приложения и запис на 4K не откриваме никакви смущаващи проблеми. Очаквайте в отделно подробно видео ревю резултатите от нашите опити и отговор на въпроса – „Колко издържа батерията на iPhone 6s”

 

Цена

Най-ниската цена на Apple iPhone 6s в България е при подписване на двугодишен договор с Мтел. При тарифен план Мтел безкрай 50 с месечна такса 50лв., цената на устройството е 726лв. Подробности за останалите тарифни планове и цената на смартфона в свободна продажба, можете да научите в нашата статия "Каква ще е цената на iPhone 6s и iPhone 6s Plus в Мтел"

 

Тестови снимки направени с Apple iPhone 6s