Дубай обяви амбициозен план за осигуряване на нов тип градски транспорт. Той ще се осъществява от автономни дронове, които ще превозват хора до определени места в града, съобщава Mashable.

 

 

Проектът беше представен по време на правителствена конференция от Матар ал-Тайер, който е ръководител на градската Агенция за пътища и транспорт. Дроновете ще превозват по един човек по предварително определени маршрути. „Това не е просто модел. Вече проведохме тестове с дрона в небето над Дубай”, коментира ал-Тайер.

 

 

Услугата ще използва дрона EHang 184, който беше представен по време на CES 2016. В него има място за един човек с тегло до 100 кг. и куфар до няколко килограма. Дронът може да лети около 50 км. с едно зареждане на батериите си и да достига скорост от до 160 км/ч. Средната скорост на пътуване ще е около 100 км/ч. Пасажерите могат да са спокойни, защото дроновете ще бъдат управлявани от команден център, в който ще има пилоти. Градската управа иска да започне да предлага услугата още от юли т.г.

 

Още от Digital: Ето какво могат да правят новите дронове на Intel