TSMC вече си поставиха амбициозната задача да се превърнат в първия производител, който създаде 5-нанометрови процесори за смартфони. Тайванският производител вече инвестира сериозни средства в изграждането на няколко съоръжения, които да им помогнат за постигането на тази цел. Eкип от специалисти на TSMC вече са започнали научно-развойна дейност за разработване на първите прототипи на процесори с 2-нанометрова технология,  съобщава 91Mobiles.

 

Разбира се ще са необходими години преди да можем да използваме мобилни устройства с подобни архитектури. В момента процесорите за смартфони от най-високия клас са създадени със 7-нанометрови производствени процеси. За да се извърши прехода към 2nm технология са необходими сериозни подобрения в инфраструктура, които изискват допълнителни усилия и финансови средства. Ако всичко върви по предвидения план TSMC ще са готови с финалните версии на процесорите през 2024г.

 

 

Производството ще става във Southern Science and Technology Park фабриката в Тайван. Стратегията на TSMC предвижда още преди края на 2021г. да са готови със съоръжения за създаван на 3-нанометрови процесори. Maсовото производство на първите 5-нанометрови чипове ще стартира през следващата година. Въпросните архитектури ще са с 45% по-малки като размери, но ще гарантират с около 15% по-висока производителност. Нйа-големият конкурент на TSMC в този сегмент ще бъде Samsung,

 

Oще от Digital: Производителят на процесорите за iPhone и iPad ще отчете загуби за първи път от осем години насам