Графенът е уникален материал, който вече намира разнообразни приложения в индустрията. Учените го използват в създаването на по-добри аудио слушалки, по-издръжливи батерии, по-мощни процесори, но също за обезсоляване и пречистване на вода. Уникалните свойства на графена са подходящи и за създаване на обувки. Екип от специалисти на Uinversity of Manchester си партнираха с английската компания inov-8 е проект, чиято цел е създаването на първите обувки за бягане, които използват графен.

 

 

Съвместният им продукт трябва да се продава на пазара още през следващата година, информира DigitalTrends. Иновативните обувки са тествани в лабораторни условия и резултатите са доста позитивни. Според данните на учените използването на графен ги прави по-здрави и по-еластични от традиционните обувки, които се използват в индустрията. Инженерите на inov-8 създават нов вид гумено покритие, гарантиращо комбинация от издръжливост и сцепление, която не се предлага от нито една  друга обувка.

 

 

Добавянето на графен подобрява всяка една характеристика и може да предизвика следващата голяма революция в този пазарен сегмент. Впечатляващият материал е 200 пъти по-здрав от стоманата, но в същото време е изключително гъвкав и може да се опъва и сгъва без това да причини никакви деформации. Премиерата на първите обувки с графен определено ще е запомнящо се събитие, което вероятно ще накара и други производители да започнат да използват този материал в  бъдещите си продукти. 

 

Вижте нов материал от графен ще увеличи производителността на бъдещите процесори