Мобилните устройства запазиха своя дизайн въпреки някои иновации, които промениха начина, по който ги използваме. Гъвкавите смартфони са една от най-внушителните концепции в индустрията от премиерата на първия iPhone досега. Все повече хора инвестират средства за покупката на устройства, които се зареждат безжично.

В повечето случаи това изисква покупката на допълнителен аксесоар, но подобренията в технологията вече започват да оправдават инвестицията. Производителите на смартфони експериментират с възможността да премахнат напълно конекторите и портовете от бъдещите устройства. Това би позволило още по-агресивни дизайни, но също и навлизането на нови иновации в мобилната индустрия.

Реализирането на идеята, обаче изисква внушителен технологичен прогрес. Вече сме виждали концепции на смартфони, които могат да се зареждат безжично и използват Bluetooth за трансфер на файлове. Настоящите прототипи, обаче само показват какви са възможностите на технологиите и все още не са предизвикали сериозни действия от страна на производителите с Android.

 

 

Все пак някои компании се опитват да изпреварят конкуренцията с премиерата на първото устройство на пазара, което няма портове за зареждане. Според данни на GizChina продажбите могат да стартират още през следващата година. Вместо това смартфона ще разчита изцяло на технологиите за безжично зареждане.

Xiaomi е един от производителите, които проявяват сериозен интерес към идеята да премахнат портовете от своите смартфони. Настоящите лимитации включват недостатъчно високата скорост на зареждане при избора на безжични методи за захранване.

Трябва да отбележим също, че няма много публични места, на които може да заредите смартфоните по този начин. Xiaomi вече са получили регистрация на устройство, което няма конектор за зареждане пред китайските власти. Въпросният модел има UWB модул, който видяхме в iPhone 11 и Gaalxy Note 20.

Технологията ще намери място още в нов Mi Pad 5 таблет, който ще поддържа 5G мрежи и ще се захранва от MediaTek Dimensity 1200 процесор.

 

Още от Digital: Имат ли бъдеще смартфоните без портове, бутони, кабели и конектори