Електрическите двигатели не са единствената значителна промяна в модерните автомобили, тъй като доста компании експериментират със създаването на летящи коли. Вече сме виждали различни концепции на подобни машини, чиято идея е да революционизират начина, по който пътуваме в големите градове. 

Все пак ще са нужни години преди технологията да стане достатъчно добра и достъпна за масовия потребител. Airspeedeer е компания, която иска да ускори значително тези процеси и да се превърне в организатор на първите състезания с летящи автомобили в света.

За да постигнат амбициозната си идея в реалност ще си партнират със специалисти на Acronis. Съвместният проект предвижда уникалната по рода си надпревара да бъде стартирана още преди края на 2021г. 

По време на състезанието летящи болиди с имената "Speeders" ще премерят сили върху въздушна писта. Машините ще могат да летят със скорост от 130 км/ч. и ще са оборудвани с LiDAR сензори, съобщава Mirror.co.uk.

 

 

Технологията Machine Vision ще допринася за прецизната навигация и за безопасното придвижване на летящите автомобили. Всеки болид ще има място единствено за пилота, като селекцията ще включва хора, които са участвали в различни надпревари с мотоциклети и автомобили. 

Това е необходимо, тъй като ще трябва да управляват "най-бързия електрически куадкоптер" създаван досега при това в дуели с невероятна динамика и близост между пилотите. Вече се проведоха публични тестове с прототип на летящ болид с името MK4.

В следващите месеци предстоят разнообразни експерименти, които да гарантират оптималния баланс между футуристичен дизайн, бърза скорост и безопасност на участниците в уникалното състезание.

Основателят на Airspeeder, Мат Пиърсън изрази задоволство от партньорството с Acronis, които имат богат опит и технологична експертиза от състезанията във Formula One и Formula E. Именно заради това шефа на компанията определи идеята им като иновативна възможност да пресъздадат "Формула 1 във въздуха".

 

 

Още от Digital: Най-вълнуващите концепции на летящи автомобили