Далеч преди самоуправляващите се автомобили, летящите коли вече са готови. Холандската компания PAL-V обяви, че вече приема поръчки за своя летящ автомобил, съобщава SlashGear.

 

 

PAL-V работи по проекта си вече близо 10 години. Първият прототип е гото още през 2009 г. Компанията смята, че технологията й вече е достатъчно развита, за да може да се комерсиализира. Това ще стане с два модела – Liberty Sport и Liberty Pioneer. Основната разлика е главно в нивото на оборудване, като версията Pioneer ще е по-луксозна.

 

 

Задвижването на летящия автомобил се реализира чрез ротор. Перката е сгъваема, като в прибрано състояние стои върху покрива. Стаблизиращите крила също са на сгъваеми рамена и се прибират до купето, когато то не е в режим на летене. Въпреки че прилича на малък хеликоптер, колата не може да излита и каца вертиклано. Тя ще се нуждае от писта, за да набере скорост.

 

PAL-V твърди, че автомобилът отговаря на всички изисквания на авиационните регулатори на САЩ и ЕС. Според компанията няма нужда от промени в правилата, но шофьорът ще трябва да има и лиценз за пилот. За сега колата ще се прави по поръчка, като цените за Liberty Sport започват от $399 000, а Liberty Pioneer ще струва $599 000.

 

Още от Digital: Uber наеха инженер на NASA, за да правят собствени летящи автомобили