United Launch Alliance (ULA) е съвместно дружество, което е създадено от компаниите Lockheed Martin и Boeing, което вече работи над уникален проект с името "Cislunar 1000 Vision" и може да промени изцяло представата ни за човешките възможности. Основната идея е той да позволи на хиляда души да работят в пространството между Земята и Луната в следващите 30 години, като те ще бъдат изпратени там със специалната ракета, която е кръстена с името Advanced Cryogenic Evolved Stage (ACES). Във вътрешността на капсулата ще има течен кислород и водород, кaто тя ще генерира гориво с помощта на водни молекули, които ще бъдат извличани от астероидите около нашия естествен спътник, информира Space. 

 

Идеята да се генерира гориво извън пределите на нашата планета е доста впечатляваща и имено тя стои в основата на този проект, като представителите на ULA смятат, че това ще е възможно с еволюцията на технологиите в следващите десетилетия. Концепцията включва и изграждането на танкер с името XEUS, който ще позволи на ракетата да се приземи хоризонтално върху лунната повърхност, за да използва ценните ресурси на Луната и след това да бъде изведена в гравитационно стабилна точка в орбитата ѝ, която е известна с името L1. Плановете им предвиждат АCES да бъде изпратена в Космоса през 2020г. и тогава ще започнат първите реални тестове с това уникално съоръжение, които да покажат дали технологиите и апаратурите работят както трябва.

 

Според първоначалните изчисления на ULA ще са необходими около $3000 за производство на килограм ракетно горива в ниската орбита около Земята, докато тази стойност на повърхността на Луната е около $500. Откриването на постоянен източник е ключово за реализацията на мисията и респективно за изпращането на първите човешки работници в Космоса. На пръв поглед идеята изглежда доста футуристична и е само въпрос на време да проследим дали концепцията на компанията ще намери реална реализация в следващите няколко години.

 

Вижте какво се случва с тялото ни, ако не е защитено в Космоса