Intel публикуваха повече детайли за предстоящата си стратегия в световния пазар на компютри. Компанията има амбициозни планове как да разшири влиянието си за сметка на AMD. Новият шеф на технологичния гигант е уверен, че гъвкавата им бизнес стратегия ще гарантира дългосрочен успех. Най-интересната новина е свързана с дългоочакваната премиера на 7-нанометровите процесори на Intel.

Производствените проблеми на компанията възпрепятстваха преминаването към 7nm и 10nm технологии. Именно това е причината портфолиото на компанията да продължава да включва единствено 14-нанометрови процесори. Последните седем генерации са създадени с подобна технология, което позволи на AMD да разширят значително пазарния си дял за сметка на Intel.

Новите данни разкриват, че Meteor Lake ще бъде името на първите 7nm процесори на компанията. Intel потвърдиха, че премиерата ще се реализира до края на календарната година. Въпреки това продажбите на първите устройства, които ги използват няма да започнат преди началото на 2023г., съобщава wccftech.

 

 

Компанията ще проведе специално събитие през второто тримесечие, на което ще научим повече за прогреса в разработката на Meteor Lake. Процесорите от серията ще включват нова архитектура на ядрата с името Redwood Cove, които са базирани на 7nm EUV технология. Очаква се първите 7-нанометрови процесори на компанията да са оптимизирани за LGA 1700 сокета, както Alder Lake.

Поддръжката за DDR5 RAM и PCle 5.0 ще бъдат другите предимства на Меteor Lake процесорите. Следващото поколение на компанията ще се разработва с кодово име Raptor Lake и първите устройства ще са достъпни през 2022г. След това ще видим Meteor Lake процесори за компютри и лаптопи, които ще бъдат наследени от 7nm Lunar Lake, които ще бъдат представени през 2024г.

 

Още от Digital: Бизнесът на Intel отчита 33% ръст благодарение на бюджетните лаптопи