MediaTek е компания, която не крие плановете си да бъде дългосрочен лидер в производството на процесори за смартфони. Тайванският бранд вече успя да изпревари Qualcomm на тримесечна база и това е сериозен индикатор за влиянието им. В момента най-мощните чипове за смартфони са базирани на 5-нанометров производствен процес.

Преминаването към по-добри технологии крие сериозни предизвикателства. Инвестициите в тази сфера, обаче са оправдани, тъй като гарантират по-висока скорост и по-ниска консумация на енергия. Това е съчетание, което предлага най-доброто на потребителите. Конкуренцията в разработката на 4nm технология е доста сериозна, но изглежда MediaTek ще успеят да изпреварят Samsung в този нов сегмент.

Актуалните планове на компанията предвиждат първите процесори за смартфони с 4-нанометрова технология да са достъпни през четвъртото тримесечие или в началото на 2022г. Още по-любопитното е, че MediaTek твърдят, че вече са получили първите поръчки за 5nm чипове от други производители в индустрията.

 

 

Имената на компаниите не са коментирани, но вероятно става въпрос за производители от Китай. Сред тях са Oppo, Vivo и Xiaomi. Тук е момента да отбележим, че най-добрият процесор в настоящото портфолио е Dimensity 1200, който е създаден със 6-нанометров производствен процес.

Тайванският производител е инвестирал внушителни финансови средства за играждане на нови съоръжения, които да са оптимизирани за 4nm процес. Анализаторите прогнозират, че първите чипове с технологията ще бъдат осезаемо по-скъпи от настоящите архитектури.

Така например натоящата цена от $30-$35 ще бъде увеличена до $80. Все пак присъединяването на Apple и Samsung  към 4nm технологии ще допринесе за поевтиняването на тази иновация. Изглежда, че първите смартфони с подобен хардуер ще се продават през следващата година.

 

Още от Digital: MediaTek вече е третият най-голям клиент на TSMC