Intel официално потвърдиха, че ще са готови с 10-нанометровата си технология за производство на процесори до края на настоящата година. От компанията уточниха, че чиповете с този метод ще са не само по-бързи от конкурентните продукти на пазара, но и осезаемо по-евтини. Intel прогнозират, че техните първи 10-нанометрови процесори ще струват с 30% малко, в сравнение с чиповете на останалите производители. Компанията смята, че има предимство във всеки един технически компонент. 

 

Данните за плановете на компанията да започне производството на 10-нанометрови процесори през 2017г. бяха потвърдени лично от корпоративният вицепрезидент на Logic Technology Group дивизията, Кайзад Мистри. Тук е момента да уточним, че нанометъра представлява една милиардна част от метъра. Необходими са само четири силициеви атома в кристална решетка, за да се създаде един нанометър, предаде VentureBeat. Използването на по-малки транзистори прави процесорите по-бързи и по-евтини.

 

Причината за това е, че всички транзистори са разположени по-близо един до друг и така се намалява разстоянието, което електронните сигнали трябва да изминат. В крайна сметка това прави процесорите по-малки като размери, но и увеличава производителността им. Първите 10-нанометрови процесори на Intel ще имат 2.7 пъти повече транзистори, в сравнение със сегашните 14nm чипове на компанията. В заключение ще отбележим, че те ще бъдат създадени с третото поколение на FinFET технологията.

 

Вижте как технологията Intel Optane ще направи компютрите ни по-бързи