Ferrari, Bugatti, Lamborgini и Porsche вероятно са първите асоциации, които повечето от нас правят, когато чуят думата спортни автомобили. Maлко известен факт е, че първият подобен модел в света не е произведен от нито една от гореизброените компании. Името на първия състезателен автомобил е Vauxhall Prince Henry Sports Torpedo и е създаден през далечната 1914г. Аукционната къща Bonhams проведе на търг, на който продаде работеща версия на модела за впечатляващите $655 хил., предаде DigitalTrends. 

 

Максималната скорост, която развива Vauxhall Prince Henry Sports Torpedo e 128 км./ч., което за времето си е било впечатляващо постижение. Все пак премиерата му е била преди 102 години. Дизайнерът, който го създава се казва Лорънс Померой. Той използва в него 4-литров двигател с мощност от 25 конски сили. Уникалната версия на автомобила, която бе продадена на търг е купена през 1916г. от английския бизнесмен Т.В. Баджъри, който е собственик на фабрики за кожени изделия. 

 

Любопитен факт е, че вместо с гориво той го е карал с рециклирано рициново масло, което си набавя от своите фабрики. Т. В. Баджъри продава своя Vauxhall Prince Henry Sports Torpedo през 1931г., след като вече е изминал над 225 хиляди километра с автомобила. Новият собственик е пожелал името му да бъде запазено в тайна. Колекционерите са на мнение, че това е изключително рядък модел, а високата му цена е провокирана и от факта, че той все още може да се движи.

 

Вижте как ще се промени дизайна на на луксозните автомобили в следващите 100 години