Опознаването на галактиката е основен приоритет за учените, които полагат много усилия да разгадаят най-големите мистерии на Слънчевата система. Изпращането на астронавти на чужда планета вече е в полезрението на NASA, като най-активната компания в тази насока е SpaceX. Вече ви съобщихме какви са плановете на Илон Мъск да изпрати $1 млн. души на Марс до 2050г.

Ръководената от него компания Starlink вече започна изграждането на мащабна мрежа от сателити около планетата, които се очаква да осигуряват интернет до края на 2021г. Toва е подходящо решение за гарантиране на стабилна връзка дори в най-отдалечените райoни на Земята. В момента има повече от 20 хил. обекта, които се намират в ниската орбита на планетата.

Сред тях са стари сателити и космически отломки, които крият рискове както за оборудването на учените, така и за хората, които живеят на Земята. Космическият боклук е сериозен проблем, който може да намери решение в интересна концепция на учени от Kyoto University и японската компания Sumitomo Forestry.

 

 

Съвместните им усилия са насочени към разработването на ново поколение сателити, които са изградени от дърво. Иновативните съоръжения ще включват дървесина с влакнеста структура, която няма да отделят вредни вещества в атмосферата. Това ще допринесе значително за намаляване на замърсяването в орбитата около планетата.

Повече от 6000 сателита летят около Земята, като над 60% не могат да се рециклират и е нужно намиране на дългосрочно решение. В противен случай, освен реалните заплахи от сблъсък или падане на космическо тяло ще се увеличат значително икономическите разходи за създаване и поддържане на сателити.

Ако всичко върви по план японските учени смятат, че дървеният сателит ще бъде изпратен в Космоса до 2023г.

 

Още от Digital: Европа ще изгражда собствена мрежа от сателити около Земята подобна на Starlink на SpaceX