След като Илън Мъск представи първият електрическият пикап Tesla Cybertruck, идва ред и за друга електрическа премиера, но този път в Русия. От известно време там се говори активно за първият руски електромобил и той е на път съвсем скоро да се появи на бял свят. 

 

 

Става дума за компактната двуврата градска количка Zetta. В изявление на главата на руската промишлена търговска палата Денис Мантуров, старта на продажбите е планиран за началото на 2020г. В завода в Толиати за първата година от производството, от конвейер ще слезнат 15 000 екземпляра. Всичко в колата ще бъде създадено в Русия, единственото изключение ще бъдат батериите, които са дело на китайски подизпълнител.

Батериите ще бъдат достатъчни на електромобила да измине до 200км с едно зареждане, като максималната скорост ще бъде 120км/ч. Zetta ще се предлага в два варианта - с предно и 4х4 задвижване. Цента на първият руски електромобил се очаква да започва от $7000, което се равнява на 12 437лв. Ако автомобилът бъде сертифициран да се движи легално в Европейският Съюз, Zetta ще се превърне в един от най-конкурентните модели, с по-добра цена, дори от тази на Renault Twizy.

 

Вижте още: Видео Ревю на BMW i3 - 100% Електробил