Дизайнери и архитекти от цял свят вече работят над различни концепции на градове, които могат да плават във водата. Проектите им предвиждат изграждането на съоръжения за възобновяващи източници на енергия, oгромни тревни площи, автономни системи за транспорт и нулеви емисии в атмосферата. Само след няколко години подобна идея няма да в сферата на научната фантастика, а реалност благодарение на неправителствената организация Seasteading Institute. 

 

 

Техният план предвижда съоръжението да бъде изградено в Тихия океан до края на десетилетието и вече започнаха финансирането. Дизайнерите им вече десет години работят над конструирането на "иновативен, екологичен, високотехнологичен" град, който сам генерира всичките необходими ресурси, за да съществува. Seasteading Institute вече получиха разрешение от правителството на Френска Полинезия, з да започнат да изграждат първите структури от плаващия комплекс през 2019г., предаде Mirror. 

 

 

Самият град ще се състои от дузина съоръжения, сред които апартаменти, хотели, офис сгради, ресторанти, басейни и други места за спорт. Това ще е първия подобен проект в света. Изграждането на структурите ще включва и локални ресури като дървен материал, бамбук, рециклирани метали и пластмаси, както и покрития от кокосови фибри от околните райони. Първоначалните прогнози предвиждат първия плаващ град да струва около $60 млн. Един от най-големите инвеститори е създателя на PayPal, Петер Тиел. 

 

 

Ако всичко върви по план строежа ще е готов и от 2020г. ще може да приюти първите си посетители. Единствената пречка пред старта на проекта засега е да се избере точното място, на  което ще бъде построен плаващия град. Seasteading Institute смятат, че е само въпрос на време да започнем да виждаме много подобни конструкции по цял свят. Дали техният проект ще успее да се превърне в първия в цял свят само времето ще покаже, но идеята им е доста интересна.

 

 

Вижте как смарт градовете ще се превърнат в бизнес за $1.6 трилиона до 2020г.