През последните години облачните услуги се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни. Всеки ден милиони потребители използват услуги като Dropbox, iCloud, Google Google Drive и др. Съхраняването на информация по този начин е полезно за потребителите, тъй като им  предоставя бърз достъп независимо от устройството, което използват. 

Водещите производители разполагат с огромни центрове за данни и някои от тях виждат стъклото като подходящо решение, което да намери място в бъдещите системи за съхранение на информация. Мicrosoft също споделят това мнение и вече работят над атрактивен проект с името Project Silica.

Toва е алтернативна концепция, която използва стъкло и може да се използва в продължение на стотици хиляди години без да възникне технически проблем. Използването на този материал за създаване на хард диск също така не е свързано със загуба на данни и т.нар. "Bit Rot процеси". Понякога топлина, влага или слънчеви лъчи могат да влияят негативно на магнитните системи за съхранение на файлове

 

 

Специалистите от Microsoft Research експериментират със стъкло, тъй като в този случай няма как да възникнат проблеми със съхраняваната информация. Project Silica е важна стъпка към революционизирането на технологиите за запазване на данни онлайн.

Ако всичко върви по план Microsoft ще започнат в обозримо бъдеще да изграждат сървъри, които са много по-безопасни, съдържат много повече данни, а поддържането им става на по-изгодна цена. Неслучайно анализатори от IDC предвиждат, че ще произвеждаме 175 зетабайта данни през 2025г, което е шест пъти повече от същата стойност през 2018г.

Имайте предвид, че един зетабайт (ZB) е еквивалента на един милион терабайта. В настоящия си вид Project Silica функционира като прототип на 2.5-инчов хард диск, който съдържа внушителните 75.6TB. На пазара няма да откриете продукт, който предлага повече от 20TB при това в по-големия 3.5-инчов форм фактор.

Любопитно е да знаем още, че в един петабайт (PB) информация се съдържат 1024 терабайта (TB) данни, а само за пример 1.5 PB = 10 милиарда записани снимки във Facebook.

Създаването на сложни системи за съхранение на данни от стъкло е възможно благодарение на еволюцията в разработката на инфрачервените лазери. 

 

Oще от Digital: Какво трябва да имаме предвид когато избираме външен хард диск