Гъвкавите смартфони са създадени с идеята да бъдат оптималните устройства за мултимедия, но също така да могат да възприемат компактен форм фактор, когато не ги използваме. Samsung и Huawei допринесоха за доста иновации в тази нова пазарна ниша с атрактивни модели като Mate XS и Galaxy Z Fold 2.

Китайските производители проявяват голям интерес към технологията. Подходящ пример е Xiaomi, които вече патентоваха множество концепции на устройства с гъвкави екрани. Водещото предизвикателство е механизма, осигуряващ сгъването на дисплея.

Първите поколения на гъвкави смартфони показаха, че това е сфера, в която можем да се надяваме на сериозни иновации. Новите устройства например на Samsung и Huawei имат подобрени механизми от оригиналните версии, които въведоха технологията.

Xiaomi обмислят използването на алтернативни материали, които да гарантират, че компонентите за сгъване са достатъчно издръжливи и гъвкави. Компанията тества прототипи на устройства, чиито екрани се сгъват навътре, по подобие на Galaxy Z Fold 2.

 

 

Все още не сме виждали смартфон с гъвкав дисплей на Xiaomi и вероятно първият модел ще бъде мултимедийно устройство, което се прибира удобно в джоба. Външен екран осигурява достъп до важното съдържание и нотификации от приложенията. Специалистите на компанията търсят собствени решения, с които да предложат най-добрите възможности на своите потребители.

Xiaomi са патентовали метод, който описва сгъващ механизъм с нови материали предпазващи още по-добре интерактивната повърхност. Плановете на компанията предвиждат доставка на OLED дисплеи от последно поколение, които имат големина около 8 инча, съобщава GizChina. Вторият екран ще е с размер от 6.38 инча.

Първият смартфон с гъвкав дизайн на Xiaomi вероятно ще има Qualcomm Snapdragon 888 процесор и иновативен дизайн на батерията, който гарантира максимално време с едно зареждане. Премиерата вероятно ще е през втората половина на годината.

 

Още от Digital: Xiaomi разработват три вида гъвкави смартфони