Още от Digital.bg: Как снима Huawei P smart 2021 - Тест на камерата със снимки и видео

 

Минути след световната му премиера, той вече е с подробно видео ревю на сайта на Digital.bg. Както знаете, за нас е традиция да ви показваме преди всички останали най-интересните смартфони. Така ще направим днес, защото в тази кутия се крие дългоочакваният от всички Huawei Mate 40 Pro.

Подобаващи за един флагман смартфон от този премиум клас, кутията на Mate 40 Pro е достатъчно елегантна и внушителна. Една от причините да е толкова голяма е факта, че Huawei не са последвали примера на  Apple, които махнаха от окомплектовката на новите си Айфони зарядното и слушалките. В кутията на Mate 40 Pro, освен дежурните книжки с инструкции и игла за отваряне на SIM слота, има стерео слушалки с хендсфри, бързо зарядно, на което ще обърнем подробно внимание малко по-късно в ревюто ни.

 

 

Дизайнът на смартфона e страхотен, да тук не можем да не похвалим Huawei за визията, която са избрали за своя  Mate 40 Pro. Той изглежда наистина луксозно и няма шанс някой да не разбере, че това в ръката ви е именно този модел. Казваме го, защото в последно време дизайнът на общата маса смартфони се унифицира и всички много си приличат един с друг. Много трудно можеш да видиш даден смартфон и дакажеш „Това е той“, доколкото при Mate 40 Pro, Huawei са се погрижили бизнес флагманът им да бъде разпознаваем. Основен отличителен белег е големият кръг в който са разположени камерите и двойната светкавица, а в него има още един центриран, в който без да се набива на очи е логото на LEICA.

При предишното поколение Huawei Mate 30 Pro, двата кръга бяха точно наопаки - малкия с камерите, а големия с логото. Всеки сам избира любимият си дизайн, но съгласете се, при Mate 40 Pro визията е по-ефектна. Освен красота, тук Huawei са гонили и функционалност.

 

 

Впечатление ни прави, че в сравнение с прекия му конкурент Samsung Galaxy Note 20 Ultra, при Mate 40 Pro блокът с камерите върху гърба не стърчи чак толкова много. Основната причина за това е, че сензорите тук са разпределени върху по-голяма площ. Това е била и една от целите на Huawei, когато са избирали дизайн за флагмана си. Не си мислете, че няма издатина – такава има, но е една идея по-малка, което е напълно достатъчно да не се набива чак толкова на очи.

 

 

Несъмнено голяма  част от дизайна на Huawei Mate 40 Pro е неговият дисплей и по-конкретно формата му. Впечатление ни прави, че извивката на дисплея е наистина голяма – цели 88 градуса. По този начин той заема и по-голямата част от периферията на смартфона.Останалата част е елегантна метална рамка, а гърбът специален поликарбон, който при сиво-бялата версия  стои матиран и не се цапа.

 

 

Периферната функционалност на Mate 40 Pro е доста интересна. За разлика от предшественика си, този смартфон вече има две решетки горе и долу. Респективно озвучението му е стерео и е доста силно. Освен при гледане на видео и слушане на музика, ще оцените много появата на втори високоговорител, ако играете игри. Тук не само няма опасност да запушите с пръсти звука, докато играете, а и в някои игри стерео звуика ще ви е от голяма помощ при ориентирането къде точно се намира противника ви около вас. Това е звуков тест, който записахме специално за вас.

 

 

Споменавайки звук, ще отбележим още нещо . Ако приближим и се загледате в самия край на стъклото над дисплея, непосредствено до металната рамка – ще забележите много тъничък прорез. Под него се намира решетката на говорителя посредством който чувате събеседника си по време на разговори. При предишните си поколения флагмани, Huawei използваха специална технология, която предава звука през дисплея, без да има подобен прорез. Тук обаче такъв има и тестовете ни показват, че чуваме много добре, дори в шумна среда, какво ни говорят от другата страна на линията.

По периферията на Mate 40 Pro са разположени общо 3 микрофона, които пресъздават идеално звук дори в шумна среда. Активирайки аудио фокусирането, което е специална функция на камерата, повече внимание на която ще обърнем по-късно,  смартфонът изолира всички странични шумове и го прави наистина добре. Тук ще кажем и че по време на разговор, събеседникът ни ни чува достатъчно добре.

 

 

Huawei Mate 40 Pro е смартфон за който определено има какво да се каже, покаже и разкаже. Все пак в ръцете си държим един от най-добрите смартфони за 2020 година. Очаквайте продължението на обзорното видео ревю, което Digital.bg му посвети. Със сигурност ще бъде интересно.