Първата човешка мисия до Марс ще е едно от най-впечатляващите пътувания в историята на човечеството досега. Плановете на NASA предвиждат цялата мисия до "червената" планета да се проведе в два различни етапа. Първата фаза е свързана с извършването на четири пилотирани полета в Космоса, които да осигурят местообитание за екипажа, модул за научни изследвания, източник на енергия и въздушна възглавници за скачване с други летящи апарати. Тези полети ще станат факт между 2018-2026г.

 

Предвидени са и тестове с автоматизираната работна ръка Canadarm2. Ако всичко върви по план следващата фаза ще стартира през 2027г., информира Engadget. NASA ще изпратят космическия апарат Deep Space Transport в близост до Луната, където астронавтите ще трябва да живеят в продължение на цяла година. Идеята е не само те да привикнат с обстановката, но и да се проведат необходимите тестове с оборудването, което после ще се използва в първата мисия до Марс.

 

Учените от NASA вече стартираха конкурс, в който участват шест частни компании и целта му е да доведе до създаване на ново поколение летателни апарати. Преди това да се случи, обаче агенцията трябва да е готова с конструкцията на Space Lauch System (SLS), която ще се използва именно за изпращането на всички останали модули в Космоса. Финалната фаза на мисията трябва да стартира през 2030г. Според първоначалните изчисления бюджета на NASA за реализирането ѝ e почти $200 млрд.

 

Вижте NASA разкриха как планират да пратят първите хора на Марс