Съществува недостиг на редица стоки заради пандемията от коронавирус по цял свят. В случая става въпрос не само за хранителни продукти, но също и за медицинско оборудване. Неочаквано високо търсене създаде доста проблеми на правителствата да купят нужните предпазни средства за всички лекари в своите страни.

Вентилаторите, защитните маски и висококвалифицирания персонал в болниците не са единствените неща, които провокират високо търсене заради COVID-19. Безпрецедентните мерки наложени за спирането на заразата доведоха до сериозна липса на програмисти на компютърния език COBOL.

Това дори накара губернатора на Ню Джърси, Фил Мърфи да подкани IT специалистите да помогнат, за да се справят заедно с този проблем. Само през първите две седмици от възникването на епидемията в този район са регистрирани повече от 362 хил. безработни жители на Ню Джърси.

Реалната цифра е в пъти по-голяма, но компютърните системи са претоварени и не могат да обработват новите заявки на гражданите. Именно това накара Фил Мърфи да се обърне за помощ към местните програмисти, тъй като компютрите на бюрата по труда използват COBOL, съобщава Mashable.

 

 

Всъщност COBOL е съкращение от "Common Business-Oriented Language" и представлява език за програмиране създаден за бизнес средите през 1959г. от CODASYL. Приложението му е основно в корпоративни системи и компютърни мрежи на правителствата и административните институции в САЩ.

В продължение на десетилетия COBOL е върха на софтуерното инженерство в най-развитата световна икономика, но до края на 80-те години на миналия век става напълно излишен. Причината са морално остарелите концепции, както и навлизането на по-модерни и по-усъвършенствани езици на програмиране през същия период.

Доклад  показва, че все още се използват над 220 млрд. реда код написан на COBOL. Maлко известен факт е, че 95% от банкоматите в САЩ се захранват от този език. Около 43% от банковите институции все още не са изоставили напълно COBOL.

Сред тях са едни от най-големите имена като Bank of America, Citibank и JPMorgan продължават да използват COBOL в ежедневните операции. Това важи и други представители на федералната администрация, което е причината е финансови операции на стойност от $3 трилиона да продължат да се извършват от системи, които са базирани на COBOL, което налага спешно набиране на специалисти в тази област.

 

Oще от Digital: 6 признака че вашият компютър има проблем