Още тук ще избързаме да ви кажем нещо – Panasoni Lumix GH5 с който Digital.bg ще ви запознае в това свое видео ревю в никакъв случай не е фотоапарат за аматьорски цели. Това е машина предназначена за фотографи и оператори които ще изкарват пари с нея, в което ще се убедите от това което ще споделим в ревюто си. Е, все пак ако сте от хората които вече са направили достатъчно пари и могат да отделят около 5000лв за фотоапарат и просто искате да имате най-доброто в класа…GH5 ще ви свърши повече от чудесна работа.

 

 

Съпоставяйки новия модел с предшественика му Lumix GH4, веднага отчитаме множество разлики. Започвайки от визуалните – размерите са увеличени, също и теглото, цели 725гр спрямо 560гр. То увеличението е напълно оправдано. Корпусът е направен от магнезиева сплав, много здраве е и е устойчив на влага и прах. Разположението на бутоните и механичните скролери е много удобно – например бутона за видео запис е преместен от задната част – горе, непосредствено до ISO бутона който е с две грапави връхчета.

 

 

Това пък е джойстик за избор на точки на фокусиране, нещо което GH4 нямаше. Ъпгрейд има и при дисплея, той вече е 3.2” и резолюцията му е по-голяма. Тъчскрийн е и позволява ротация. Увеличен и подобрен е също така и електронният визьор. Пикселите вече почти не се забелязват и така след дълги снимки, окото ни се изморява много по-малко. Това веднага ще оценят свадбените и модните фотографи които постоянно използват визьора. Lumix GH5 има два слота за карти памет което води до много преимущества. Например бекъпа, веднъж ще ви се случаи и ще сте изключително щастливи, че фотоапаратът ви разполага с такава функция. Можете и да направите настройката така, че на едната карта да се записва видео, а на другото снимки. Забравете за остарялата micro USB технология, тук вече имаме USB Type-C, а HDMI е пълноразмерен.

 

 

Безжичната връзка е Wi-Fi, NFC и Bluetooth. Менюто е сравнително лесно за ориентиране и подлежи на персонализиране. Има и възможност за настройка на Fn бутони. За съжаление вградена светкавица, но това е нещо типично за високият клас и на другите популярни марки. Все пак се предполага, че щом сте решили да снимате, ще го правите както трябва…а това с каквато и да е вградена светкавица няма как да се случи.

 

 

Сензорът на Lumix GH5 е Digital Live MOS с размер 20.33MP, битрейта е 150 мегабита. Но това е не е толкова фотоапарат за снимки, колкото супер камера за снимане на видео. Нещо което веднага ни прави впечатление при видео запис е, че Panasonic са направили ъпгрейд спрямо предходния GH4 при който 4K видеото се кропваше и така не се използваше целият потенциал на матрицата. Това е характерена отличителна черта на много фотоапарати и камери. GH5 обаче снимка с разширение 3840х2160 с 30fps. Идеално за 4K серизали, късометражно кино и рекламни клипове. Освен това ако не гоните задължително 4К, можете да кропвате отделна част от общият кадър. При резолюция 1920x1080 максимумът е 180fps.

 

 

Камерата има 5-осева оптична + матрична стабилизация. В резултат при снимки от ръка ходейки картината е с минимални разклащания. Така до някъде се елиминира нуждата от допълнителен гимбъл….макар че от опит можем да кажем, че с него снимките са истинско удоволствие. Сигурно ви направи впечатление, че не споменахме Електронна стабилизация – един съвет, не я използвайте, защото тогава отново ще имате кропване на видеото и забравете за 4K. А и при наличие на оптична, кой използва електронна?!

 

 

С GH5 имате възможност да снимате с 10-битов цвят в 4K но не и в Full HD, но едно "но" за съжаление по-голямата част от дисплеите така или иначе могат да пресъздават само 8-битов цвят. Така, че тези екстра на Lumix е чисто професионална. Още нещо яко за кинаджиите – повечето канмери снимат с 30fps доколкото тук има възможност за 24fps което е чусресно в случай, че искате да правите различни синхронизации.  

 

 

Фокусирането при видео е много добро, тук почти не ни се налагат корекции. Това видео е снимано на бленда 16. Браво, определено Panasonic ни печелят и с многото възможности за ръчна настройка на фокуса.

 

 

Качествено видео, но какво прави със зввука? Повечето оператори биха си купили външен рекорден и няма да сбъркат, ако снимат професионално, но дори да снимате без такъв с Lumix GH5, звукът който ще запиеш вграденият е доста качествен. Като отделен компонент, цената на този рекордер е около 1700лв.

 

 

Да кажем и няколко думи за снимките. Максималнта светлосила по ISO при Lumix GH5 е 12800, доколкото при предшественика му максимумът беше 6400 ISO. Впечатление ни прави, че тук шумовете са минимални. Ето и няколко тестови снимки от които да добиете реална представа за качеството с което снима Panasonic Lumix GH5.