Несъмнено един от най-интересните смартфони които в последно време тестваме в ревютата си се казва Oukitel U18. Той е нагледно доказателство – как за не много висока цена можем да получим смартфон с който няма шанс да останем незабелязани.

 

В първата част на ревюто му акцентирахме именно върху дизайна, който е меко казано нестандартен. Само ще припомним, че освен асиметричният си дисплей, U18 има шаси направено от специална цинк-алуминиева сплав и гръб от поликарбон който не се цапа.

 

Сега е време да продължим напред с обзора си, защото интересните неща в Oukitel U18 не са едно и две – интересното тепърва предстои. 

 

Face ID и Fingerprint

Например да си поговорим за сигурността, защото при U18 тя наистина е на ниво. Не само защото върху гърба му има Fingerprint сензор за отключване с пръстов отпечатък. При този модел, Oukitel са добавили една екстра с която все още са единици смартфоните които могат да се похвалят. 

 

Това е Face ID софтуер който с помощта на предната камера разпознава дали именно вие държите телефона в ръце, след което го отключва. Тестовете ни показват, че Face Recognition работи добре.

 

Хардуер

При U18, Oukitel са заложили на централен процесор MediaTek MT6750T. Той е 8-ядрен, 64-битов с 1.3GHz тактова честота и партниращ графичен процесор Mali-T860 MP2 на 700 MHz. 

CPU тест на MediaTek MT6750T процесор

 

Въпросното CPU ни е добре познато от други тествани в Digital.bg смартфони. То е характерно с две неща – безпроблемна работа и ниска консумация на електроенергия.

 

 

Виждайки AnTuTu Benchmark резултатите на U18 можем да кажем, че това не е най-мощният процесор който сте тествали, но за базови и средно тежки задачи ще ви свърши чудесна работа. Играта на игри не е проблем – както виждате сравнително тежкият Asphalt 8: Airborne върви гладко на високи графични настройки. 

 

В този момент на високо натоварване, по традиция измерваме и температурата на корпуса – тя е в норма и смартфонът не грее. Oukitel U18 има достатъчно количество RAM памет – 4GB, същото можем да кажем и за вграденото пространство за съхранение на данни. 

 

То е 64GB, като при нужда посредством microSD можете да добавите до още 128GB.

 

Смартфонът работи под операционна система Android версия 7.0 Nougat. Разхождайки се в менюто можем да кажем, че това тук е почти „Чист Андроид” в който няма нищо излишно и всичко е подредено и лесно за ориентиране. Разбира се не липсват ефектни и полезни софтуерни добавки.

 

Камера

Върху гърба на Oukitel U18 има две камери с 16MP и 5MP. Това автоматично ни подсказва, че с тях ще можете да правите дефокусирани снимки с „Ефект боке”.  

 

Големината на фокусираната зона и степента на дефокусиране може да се регулира ръчно. Както виждате при добро осветление, в “Blur” режим U18 се справя добре.

 

 

Когато снимате в автоматичен “Photo” режим, имате достъп до голямо количество настройки и режими които се появяват в изскачащо меню в дясно. От тук пък може да активирате филтри с които снимките ви ще станат още по-забавни. Имате също така възможност да правите и черно-бели снимки в режим „Моно”. Ето и няколко тестови кадъра които направихме в него.

 

 

Ако сте любители на фотографията и смятате, че сте достатъчно уверени във фотографските си познанията, можете да активирате “Pro” режим. Тук всички настройки вече стават ръчно, единствено фокусирането остава автоматично. Когато снимате на тъмно, на помощ идва True tone LED светкавица която благодарение на жълтият и белият си светодиод осветява обектите в кадър в реалните им цветове.

 

Предната камера на Oukitel U18 е 13MP – напълно достатъчно за реализиране на селфита с добро качество които последствие лесно можете да обработите, преди да публикувате в Instagram или Facebook. Тук можете да се възползвате и от функцията „Face Beauty” която софтуерно ще изглади кожата ви и ще елиминира всички нежелани пъпчици и бръчки.

 

Батерия

Батерията която дава енергия на всичко изброено до тук е Li-Po акумулатор с 4000mAh заряд. В зависимост от натоварването, Oukitel U18 издържа средно около 2 до 2.5 дни с едно зареждане.