Тези от вас които следят публикациите в Digital.bg, знаят че сме тествали стотици модели смартфони, сред които и не малко на китайски марки. От известно време подлагаме на различни изпитания този Oukitel K10 и без грам замисляне можем да кажем, че сме впечатлени. Това е смартфон който не просто може да се конкурира с флагманите на топ марките, но дори в много отношения ги и превъзхожда. В поредица от видео ревюта ще разберете с какво той успя да ни спечели толкова бързо.

Добрите впечатления започват още от кутията на смартфона. Тя е голяма и луксозна. Когато я отворим, вътре освен Oukitel K10, намираме и доста богата съпътстваща окомплектация. Телефонът идва с прозрачен силиконов кейс и протектор над дисплея. В кутията под него намираме и още един допълнителен.

В дясно има още две квадратни кутии. В едната от тях намираме Fast Charge зарядно и стеро слушалки с Hands Free. Във втората са три малко по-специални кабела.

 

Oukitel K10 има много допълнителни аксесоари

 

Този ни подсказва в аванс, че Oukitel K10 няма аудио жак. Слушалките ще се включват през преходник към USB Type-C порта. Този преходник пък наричаме USB донгъл и той от своя страна подсказва, че K10 има огромна батерия.

С помощта му можете да споделяте от почти неизчерпаемата ѝ енергия с други смартфони. Последният кабел привидно ви изглежда просто като кабел за пренос на данни. Когато погледнем цвета на USB-то обаче ще разберем, че той е оптимизиран за работа с USB 3.0.

 

USB 3.0 кабел за зареждане и пренос на данни

 

Така преносът на данни от и на смартфона е много по-бърз, съпоставимо със стандартен кабел. Тук намираме и иглата за отваряне на гнездото за SIM карти.

Дори с тъмният си кейс, Oukitel K10 изглежда ефектно, но за да видим пълната красота на дизайна му, ще го свалим. Смартфонът е меко казано елегантен и запомнящ се. Това е имиджов дизайн създаден за хора които обичат да бъдат забелязвани. Материалът от който е направен корпусът на K10 е много по-специален от всичко което сме виждали до момента.

Шасито и периферната рамка са от магнезиева сплав и галванично платно, а гърбът е облечен в специална австралийска телешка кожа.

Гърбът на Oukitel K10 е направен от ествествена телешка кожа

 

Периферната част е облечена с гумирано покритие което не се цапа лесно и не позволява на K10 да се пързаля в ръката ни. Телефонът е масивен, тежи 283гр. и е дебел 13мм.

Тези увеличени размери обаче се дължат основно на доста сериозната батерия с която Oukitel са снабдили смартфона, но  нея ще разгледаме малко по-късно.

Сега ще погледнем дисплея, който има няколко съществени преимущества. Първото от тях е, че последният му слой е направен от Dragontrail стъкло. То е устойчиво на драскане и директен натиск.

Дисплеят на Oukitel K10 е с Dragontrail стъкло

 

Така, че можете да сте спокойни ако носите K10 в джоба си заедно с ключове и монети – по дисплея драскотини няма да се появят лесно. Все пак обаче не ви съветваме да го правите, защото рискувате да надраскате останалата част от корпуса.

Дисплей с извито 2.5D стъкло

 

Стъклото не просто е извито в краищата 2.5D, но е и изрязано в неправилна формата, следвайки контурите на K10.

Самият дисплей е с огромна зрителна площ от 6”. Съотношението на страните му е 18:9 и рамка около екрана почти липсва, така въпреки, че дисплеят е голям – ширината на тялото на Oukitek K10 не е прекалено голяма.

Ето например като база за сравнение Apple iPhone 8 Plus който е с 5.5” дисплей.  ( K10 - 78.5мм / iPhone - 78.1мм) А имайте предвид, че при флагмана на Oukitel, дисплеят е защитен от доста сериозен борд който при едно евентуално падане, със сигурност ще го защити значително.

 

Резолюцията на дисплея е FHD+, абревиатура зад която се крият 2160х1080 пиксела. Те гарантират картина с достатъчно добра детайлност, дори при работа от съвсем близко разстояние.

Дисплеят на Oukitel K10 е с висока резолюция

 

Тестовете ни показват, че след часове игра на игри, не изпитваме повишена умора в очите си. Качеството на дисплея е оптимизирано чрез MiraVision и InCell технологии.

Технологията MiraVision подобрява качеството на картината 

 

При втората между различните слоеве на дисплея няма пространство и са залепени един за друг. Така картината изглежда сякаш е част от последният слой и в резултат ъглите на странично виждане са почти водоравни, като дори в този момент цветовете остават без отклонения.

Яркостта на дисплея е изключително висока. Използвайки адаптивната яркост, при стандартна работа много рядко скалата ще премине 50%. С увеличена на максимум яркост, дисплеят е добре видим при работа навън в слънчеви дни или под директно насочена към него светлина. 

 

Периферията на K10 е максимално изчистена. Както вече стана ясно, по нея няма 3.5мм аудио жак. В ляво е слота за 2 SIM карти и microSD, в дясно е Power бутона и курсорът за звука.

Oukitel K10 е Dual SIM

 

Тук високоговорителят е един и се намира под дясната решетка долу. Звукът който възпроизвежда той е доста силен и в същото време чист. Тук ще чуете саунд тест който записахме с него.

Както виждате, Oukitel K10 е пълен с какви ли не интересни екстри на които си заслужава да се обърне подобаващо внимание. Това ще направим във втората част на видео ревюто ни.

В нея ще разгледаме и тестваме хардуера, софтуера и батерията на този интересен смартфон.