Вижте още: Oukitel K10 - Смартфон с премиум дизайн

 

Когато тестваме в продължение на седмица флагман смартфон като Oukitel K10, постоянно откриваме в него нови и интересни характеристики, функции и решения които споделяме с вас.

В първата част на видео ревюто на този топ модел говорихме за дизайнът и използваните в корпуса материали. Такива каквито не се срещат всеки ден и определено привличат вниманието на околните.

Тествахме и дисплеят който се оказа доста голям, качествен и защитен. Все характеристики които никой не е очаквал от смартфон с цена в пъти по-ниска от тази на останалите флагман модели които днес се предлагат на пазара.

Сега е време да продължим напред с поредната порция от технически новости, екстри и функции с които успя да ни спечели елегантният Oukitel K10.

 

Например върху гърба му има Fingerprint сензор за отключване на смартфона. Като такъв, той работи безпроблемно и бързо. Но този четец на пръстови отпечатъци е доста по-различен от масовите – той е мултифункционален.

В настройките му можете да изберете различни команди които да извършва чрез еднократно натискане или задържане. Да се връщате назад в менюто, да стартирате музика или видео, да приемате обаждане, да правите бързо снимки или видео липове, а също така да извеждате мултитаскинг прозорец на дисплея си.

По отношение на сигурността, Oukitel са добавили и още една екстра – това е Face ID софтуер, който с помощта на една от двете предни камери сканира лицето което се намира пред телефона и чак след като разпознае предварително зададеното, се отключва.

 

Fingerprint и Face ID при Oukitel K10 са нагледен пример как могат добре да си партнират хардуер и софтуер, за да помагат качествено на потребителите. Операционната система на K10 е Android 7.1.1 Nougat, с предстояща актуализация към Oreo. По-интересното е, че софтуерът е с оптимизиран от Oukitel интерфейс който се оказва много интуитивен. Разглеждайки менюто на смартфона намираме някои много интересни и полезни функции. За различни смартфони които тестваме в ревютата си, често получаваме зрителски питания – дали имат LED индикатори за известия над дисплея. Oukitel K10 е сред смартфоните които могат да се похвалят с тази екстра.

 

Горе мига син диод когато имате известие или пропуснато обаждане, а червен когато батерията е изтощена. Включите ли зарядното, диодът ще започне да свети в червено постоянно до пълното зареждане на смартфона.

 

 

Като хардуер, Oukitel K10 разчита на централен процесор MediaTek MTK6763 който е по-известен като Helio P23. Той има 8 ARM Cortex-A53 ядра групирани в две 4-ки с тактова честота 1.65GHz и 2.3GHz. При едно от ядрата, тактова честота пък може да достигне пик от 2.5GHz. Това разпределение е направено с една единствена цел – максимална ефективно потребление на енергия.

 

 

Как точно се разпределя тя при Oukitel K10, ще разберете във видео ревюто което посветихме на тестове на батерията му.

 

 

Партниращият графичен процесор при смартфона е ARM Mali-G71 MP2, а RAM паметта – недостижимите за много други топ модели смартфони 6GB.

Едва ли някой ще се изненада, но тази хардуерна конфигурация работи отлично. Потвърждават го и резултатите от AnTuTu Benchmark тест. Както и да натоварвахме смартфона за тази седмица изпитания, той не се задъха и не прояви някакви проблеми.

На големият 6” FHD+ дисплей беше удоволствие да се играят игри с висока графика. На максимални настройки Dead Trigger 2 върви с 47fps, а Asphalt 8: Airborne с 25fps. Дори при сериозно натоварване като това, температурата на корпуса и хардуера остава по-ниска от очакваното.

 

Разбира се за това до голяма степен спомагат и материалите от които е направен телефонът.

Вградената в Oukitel K10 памет е 64GB към които при нужда можете да добавите до още 128GB чрез четеца на microSD карти памет. Тук ще отбележим и нещо любопитно, чрез донгълът който имате в комплект с телефона, можете да свържете директно и флашка. Така 256GB памет не би била никакъв проблем за постигане.