Вижте още: Смартфон Ulefone S8 - Тест на хардуер, батерия и камера

 

В повечето случаи когато си купувате смартфон с ниска цена, не очаквате в замяна да получите особено високо качество, красив дизайн и добри параметри.  В повечето, но не във всички случаи. В това се убедихме и ние след няколкодневни тестове на Oukitel C9. Да, това не е флагман като iPhone X, но пък за цената на един Apple-ски смартфон можете да вземете около 26 бройки от Oukitel C9. Звучи интересно – да преминем към тестове.

Това е кутията на смартфона, отваряме я и вътре намираме освен С9 – книжки с инструкции, micro USB кабел за зареждане и пренос на данни, зарядно и два аксесоара които никой не би очаквал да вървят в комплект със смартфон с двуцифрена цена. Това са прозрачен силиконов кейс и стерео слушалки с хендсфри.

Предпазният кейс на Oukitel C9 почти не се забелязва

 

Дизайн

Дизайнът на Oukitel C9 е класически – заоблени ъгли и плавно преливаща периферия. Телефонът е дебел само 9.2мм и е удобен за държане в ръка – както с една при разговори, така и с две когато браузваме, снимаме или играем игри. В България, вносителят на Oukitel – Smartfonix.com предлага C9 в 4 цветови разновидности – черна, червена, златна и сива.

Oukitel C9 има цветове за всеки пол, вкус и настроение

 

Периферията на смартфона е максимално изчистена – по продължение на лявата страна няма нищо, долу е микрофона, в дясно са бутона за активиране и курсора за звука, а горе стоят 3.5мм аудио жак и microUSB порта. 

Ако задържите тези два бутона едновременно, ще направите бърз Screenshot

 

Особено ще оцените това разположение ако работите с телефона докато го зареждате  или слушате музика – кабелите няма да ви се пречкат постоянно. Тук можем да споделим впечатления и от слушалките които влизат в комплекта. Звукът който възпроизвеждат е сравнително чист и силен. Спокойно можете да ги използвате, без да купувате допълнителни.

 

C9 има един високоговорител и той се намира върху гърба му. Саунд тест от който да добиете реална представа за качеството му ще намерите във видеото над тази статия. 

 

Дисплей

Дисплеят на телефона е IPS LCD с 5” диагонал и резолюция 1280 х 720 пиксела. Той има достатъчно добра детайлност, както можете да се убедите и сами от кадрите на екраните си. При тях снимаме дисплея на разстояние от около 30см.

Той има достатъчно голяма зрителна площ на която да гледате снимки и видео с детайли, без да ви се налага да се взираме. 

 

Нивото на яркостта е средностатистическо. При работа под директно насочена светлина се появяват леки отблясъци, но дисплеят остава видим.

 

Трите помощни бутона стоят в отделна рамка под дисплея. Това разположение е много по-удобно от виртуалните бутони, стига разбира се както тук, да има място за физически.

 

Хардуер

За C9, Oukitel са избрали един от най-безпроблемните централни процесори. Това е ARM базираният MediaTek MT6580. Той има 4 Cortex-A7 ядра с 1.3GHz тактова честота и партниращ графичен процесор Mali-400 MP. Заедно с 1GB RAM памет, този хардуер ще се справи без проблем с всички леки задачи които му поставите.

 

 

За тези които следят статистиката, също във видеото по-горе ще намерите резултати от AnTuTu Benchmark тест. Вероятно тук има и хора които обичат да играят игри на телефона си. Специално за тях решихме да тестваме и популярният Dead Trigger 2. Както виждате на споменатото преди малко място, шутарът върви без да насича. Това автоматично означава, че на Oukitel C9 без проблем ще можете да играете повечето актуални заглавия с подобни графични изисквания. Вградената в телефона памет е 8GB, като достъпни за потребителски нужди от тях са около половината. При нужда от повече памет обаче, винаги можете да увеличи обема чрез microSD карта памет.

 

Софтуер

Операционната система на Oukitel C9 е Android версия 7.0 Nougat. Интерфейсът е максимално изчистен и ориентирането в него става много бързо. 

 

Не липсват и улесняващи живота ни екстри като Intelligent Assist например. С помощта на тази функция можете пишейки определени букви и символи с пръст върху изключеният дисплей на смартфона, да активирате различни предварително зададени приложения.

 

 

Камера

Как снима Oukitel C9, това вероятно също е един от въпросите които ви вълнуват. Нагледният му отговор виждате в момента на екраните си. 

Oukitel C9 има две камери - с 8MP и с 2MP

 

Тази снимка е направена с основната 8MP камера. При нея можете да се възползвате от HDR, панопрамни снимки, разкрасяващ Beauty режим и силна LED светкавица.

 

Заради ефектните си цветове Oukitel C9 е идеален подарък за празника на влюбените Св. Валентин

 

Предната селфи камера е 2MP, като тук също можете да разкрасявате лицето в кадър или да се възползвате от един от общо 6 различни филтъра.

 

Батерия

Под задният капак се намират гнезда за 2 SIM карти и micro SD карта памет. Тук е и Li-Ion батерията с 2000mAh заряд. 

 

По време на тестовете ни в зависимост от натоварването, Oukitel C9 издържа средно около ден и половина до два с едно зареждане.