Вижте още: Oukitel C8 - Смартфон с красив дизайн, различни цветове и ниска цена 

 

Това е Oukitel C8, един от най-интересните смартфони които в последно време са попадали в Digital.bg за тест. Не защото не сме тествали флагмани като iPhone X или Samsung Galaxy Note8, а защото този смартфон е нагледно доказателство, как за не много пари потребителят може да получи много повече отколкото е очаквал.

 

Oukitel C8 има 3 цветови разновидности - черна, златна и синя

 

В първата част на видео ревюто което посветихме на Oukitel C8, разгледахме неговият дизайн, размери, цветови разновидности и материали от които е направен корпуса му. Тествахме дисплея и обърнахме внимание на някои малко по-специфични екстри.

 

Fingerprint сензор

А сега, вече можем спрем поглед на следващата екстра с която разполага този смартфона. Отдавна вече цифровите пароли и символите за отключване не се смятат за ефективни. Върху гърба на C8, Oukitel са интегрирали Fingerprint който значително повишава сигурността на достъпа до личните ви данни и файлове в телефона.

 

Fingerprint сензорът на Oukitel C8 работи бързо и безпроблемно

 

Функцията ви позволява да отключвате C8 с помощта на пръстов отпечатък. Сензорът работи бързо и без нужда от повторения дори при студено време. В това можете да се убедите от нашият тест с 10 последователни отключвания, който смартфонът издържа безпроблемно.

Wi-Fi връзката на Oukitel C8 е бърза и безпроблемна

 

Wi-Fi връзката е добра, дори когато се намираме на 7 метра от рутера, през две стени, антената работи без проблеми. Тук е момента да споделим и малко впечатления от GPS навигация. Тя работи бързо и връзката със сателитите дори при лошо време е добра.

 

Хардуер

Централният процесор на Oukitel C8 е 32-битов MediaTek MT6580A. Това 4-ядрено CPU с ARM Cortex-A7 архитектура и 1.3GHz тактова честота се смята за едно от най-универсалните и безпроблемни сред тези които се използват в бюджетният клас смартфони. При тях обаче в повечето случаи партнира 1GB RAM памет, доколкото тук тя е цели 2GB. Това неминуемо се отразява положително цялостната работа на смартфона в който партнира графичен процесор ARM Mali-400 MP2 на 500MHz.

 

CPU-X хардуерен тест на смартфона Oukitel C8

 

Както и сами виждате, дори на високи графични настройки, Asphalt 8 Airborne върви на Oukitel C8 без каквито и да е проблеми. Дори в този момент на сериозно натоварване, корпусът на смартфона не грее повече от нормалното и не изпитваме дискомфорт в дланите си. 

Oukitel C8 е дебел само 1см

 

На въпроса – дали Oukitel C8 е подходящ за гледане на HD видео, браузване, социални мрежи и работа с различни приложения – отговорът е положителен. В същото време имате и достатъчно пространство върху което да съхранявате своите програми и игри. От вградените в смартфона 16GB памет, достъпни за потребителски нужди са около 11GB.

 

Oukitel C8 работи с две SIM карти

 

Разбира се винаги можете да увеличите обема с до още 128GB посредством слота за microSD карти памет. 

 

Софтуер

Операционната система под която работи C8 е Android версия 7.0 Nougat, като менюто може да бъде и на български език. Също така в зависимост от това дали сте левичари или десничари, трите помощни виртуални бутона под дисплея, могат да променят разположението си.

 

Операционната система на Oukitel C8 е Android 7.0 Nougat

 

Много полезна софтуерна екстра е Smart Wake. Активирайки я, върху изключеният дисплей на смартфона можете да нанасяте определени букви и жестове които да стартират различни функции. Например пишейки буквата „О”, телефона директно ще активира Youtube, “E” влиза в браузъра, а двойно почукване ще активира дисплея. 

 

Smart Wake е много полезна и удобна функция

 

Ако някоя от тях не ползвате и искате да замените с друга, това става много лесно. Просто задръжте пръста си върху нея за няколко секунди и пред вас ще се открият новите възможности.

 

Камера

Макар и бюджетен, Oukitel C8 е нагледно доказателство, че един смартфон с ниска цена може да прави достатъчно качествени снимки. Основната камера е 13MP и разполага с три базови режима – стандартен, панорама и разкрасяващ.

 

 

Последният е активен и при предната камера, но нея ще разгледаме след малко. Когато правите снимка в която фона е неравномерно осветен или шарен, а на преден план имате обект който искате да бъде с добра детайлност, можете да активирате режима HDR. До него е иконата за пускане на светкавицата. Тя е с диапазон на качествено осветяване от около 3 метра. Същата осветява добре и при видео запис, като там максималното качество е FullHD.

 

Камерата на Oukitel C8 прави хубави снимки

 

Автоматичен фокус няма, но когато маркирате върху екрана определена зона която искате да бъде на фокус, това става много бързо дори при слабо осветление. Снимайки от ръка, можете да активирате EIS електронната стабилизация, която видимо се справя добре със задачата да елиминира леки разклащания.

 

Предна селфи камера

Интересна е и предната камера на Oukitel C8. Тя е с GalaxyCore GC2385 сензор на Samsung и има на разположение 5MP и една много полезна екстра – предна светкавица. Освен това в менюто с настройки имате възможност за различни персонализации и филтри. Ето и няколко тестови снимки които направихме с основната и предната селфи камера на смартфона.

 

 

Батерия

Батерията която дава енергия на Oukitel C8 е с 3000mAh заряд. Като забележете - той е напълно реален. Правим това пояснение, защото някои производители дават една цифра в характеристиките на устройствата си, а последствие при тест се оказва, че зарядът е малко по-малък. 

 

Батерията на Oukitel C8 ви дава енергия за около 2 дни

 

С едно зареждане по време на тестовете ни, Oukitel C8 издържа средно около 2 дни комбинирана експлоатация. Зарядното което влиза в окомплектовката на смартфона е 5 волта 1 ампер, с него зареждането от 0 до 100% става за малко над 3 часа. 

 

 

Откривайки Oukitel C8 в онлайн магазина на вносителя Smartfonix.com и вече познавайки модела добре, можем да заключим че в момента на пазара няма нито един друг смартфон който да ни предлага тези технически характеристики и екстри на толкова ниска цена.