Вече ви информирахме, че Google отне лиценза на Huawei, a Intel, Foxconn, Qualcomm и Broadcom спират доставките за компанията, заради търговската война. По този начин компанията е изправена пред изключително сложна ситуация, която тепърва ще се отразява негативно на мобилния им бизнес. Въвеждането на подобни ограничения е част от интензивната търговска война между САЩ и Китай, която вреди на нормалните бизнес отношения на компаниитe от двете страни. Отнемането на лиценза на Huawei, обаче ще се отрази и на други производители. 

 

Последните данни на Reuters разкриват, че вече се усещат негативните ефекти от тази забрана на американското правителство върху европейските технологични компании. Разпространението на новината в публичното пространство предизвика незабавен спад в акциите на производителите на хардуер, които оперират на европейския континент. Причината за тези процеси е несигурността и възможността да бъдат спрени напълно поръчките към Huawei. Първите засегнати са брандове като Infineon Technologies, AMS и STMicroelectronics.

 

 

Конкретната информация разкрива, че STMicro са отчели спад от 4%, докато намалението при Infineon е 3.4%, а акциите на AMS са поевтинели с 4.6%. В следващите дни предстоят поредица от работни срещи, на които ще се обсъди внимателно бъдещата стратегия на засегнатите компании и ще се прецени дали да бъдат спрени доставките до Huawei. Дори това да не се случи със сигурност количествената ще бъдат намалени, което ще има сериозно негативно влияние върху цялата верига за доставки в технологичната индустрия.

 

Oще от Digital: Пет лаунчера за Huawei P30 Pro, които си заслужава да пробвате