Изследователи от Mayo Clinic са разработили нов материал, който може да върне пълноценния живот на човек с увреден гръбначен стълб. Според Engadget, става въпрос за порест материал изработен от полимер, който след имплантиране сам променя формата и размера си. Материалът не е изкуствена кост, а по-скоро биоразградимо скеле, около което собствените кости на пациента израстват наново.

 

Откритието може да направи революция в лечението на много видове рак. Обикновено метастазите на рака поразяват гръбначния стълб и, за да ги премахнат, лекарите трябва да изрежат част от заразената костна тъкан. В повечето случаи те запълват оставащата дупка с материал изработен от титан, който, обаче, е изключително скъп. Според Mayo Clinic, титанът може да бъде заместен с новия материал, който, от своя страна, може да се инжектира под формата на хидрогел през малка дупка направена в горната част на гръбначния стълб.

 

Още от Digital: Учени откриха най-древната нервна система на земята

 

Хидрогелът може да бъде инжектиран в предварително поставена в дупката в гръбначния стълб „клетка”, която няма да му позволява да се разширява извън нея. Клетката ще придържа гела, докато той се втвърди – нещо, което ще отнема между 5 и 10 минути. След втвърдяването, постепенно, костната тъкан около първоначалната дупка ще започне да се развива около и в порестия материал, като в крайна сметка ще го превърне в една нова, но функционална част от тялото.

 

Екипът на Mayo ще проведат първите експерименти с новия материал още в следващите месеци. Ако те се увенчаят с успех, технологията ще бъде тествана върху живи хора в следващите няколко години.