Киберпрестъпниците използват сложни механизми и все по-усъвършенствани техники, за да си осигурят достъп до личните данни на потребителите. Експертите предупреждават да бъдем особено внимателни, тъй като смартфоните стават все по-предпочитана мишена. Фишинг атаките представляват един от най-разпространените методи на заплаха в интернет, с които могат да открадната паролите ни.

Потребителите обикновено могат да разберат дали определен сайт е легитимен, но е факт, че в повечето случаи уеб браузърите извършват тази проверка вместо нас. Това е полезно, тъй като може да предотврати проблеми, но неприятното е, че дори защитата на Chrome, Firefox, Opera и Safari може да не се окаже достатъчна.

Много често разликата между легитимна и фалшива версия на дадена страница може да е почти незабележима, а последствията за потребителите доста по-сериозни. Специалисти по киберсигурност потвърждават за няколко ключови уязвимости, които се срещат в мобилните версии на уеб браузърите. 

Това позволява на хакери да заредят алтернативен уеб адрес в URL лентата и да подканят потребителите да отворят зловредни сайтове.

 

 

Големият проблем е, че когато нямате представа какво се случва можете да въведете поверителна информация в уеб браузъра като имена и пароли, но също детайли за банкови сметки и транзакции. В този случай данните ще попаднат в ръцете на киберпрестъпниците и е много вероятно дори да не разберете как сте станали жертва на фишинг атака.

Oграниченото пространство, което предлагат тъчскрийн екраните на смартфоните също благоприятстват ситуацията, тъй като е по-трудно да забележите разлика в интерфейса на URL-ите. Експертите на Rapid7 се свързват с редица разработчици, за да ги информират за проблема.

Създателите на UC Browser, Bolt Browser и RITS Browser, които заедно имат над 600 млн. инсталации отказаха да предоставят пач. Все пак водещи имена като Apple, Opera и Yahoo се съобразиха с предписанията на специалистите и работят над софтуерен ъпдейт, който да предпази милионите им потребители.

Бъдете много внимателни като зареждате страници в браузъра особено за сходни съчетания като например "palpay.com" вместо "paypal.com".

 

Още от Digital: 10 полезни съвета за повече сигурност в Интернет