Вече ви информирахме защо Хiaomi не продават смартфоните си в Европа. Китайският производител, обаче възнамерява да промени стратегията си, за да стане по-влиятелно име в световен мащаб. Наскоро те потвърдиха, че са сключили сделка за заем в размер на $1 млрд. с идеята да разширят позициите си извън местния пазар. С малко над 6% пазарен дял Xiaomi се утвърди в топ 5 на производителите на смартфони с Android в света. Именно за това смартфоните им се използват от милиони потребители в глобален мащаб. Сега обаче, експерти по сигурноста алармират, че софтуерът MIUI, който използва компанията е уязвим на атаки и поставя под въпрос сигурността на потребителите, съобщава androidauthority.

 

Проблемът е открит от индйската компания по сигурността eScan Antivirus и е свързана с приложението Mi Mover, което ви позволява да прехвърлите цялата си информация от Android смартфон към устройство на Xiaomi. В повечето случаи потребителите държат на телефоните си  поверителна информация, банкови сметки и т.н. За да предпазите тази информация от нежелано прехвърляне, трябва да въведете специална парола, преди да използвате приложението Mi Mover. Това, което открива компанията е, че то не е поискало никаква парола, било то пръстов отпечатък или шаблон при прехвърлянето между две устройства.

 

 

Това е доста  сериозен проблем и ако някой получи достъп до отключеното ви устройство, недоброжелатели могат да клонират данните от вашия телефон без пникакви усилия. Също така, без вградената защита на Android, няма резервна защита от самата система.

 

Другата открита  уязвимост в сигурността е с приложенията свързани с администратора на устройствата. Обикновено приложенията за защита използват разрешението на администратора на Android, за да изтрият устройството ви, ако попадне в неправилни ръце. За тази цел обикновено се изисква парола, изискване, което не се появило при направените тестове.

 

Xiaomi категорично не одобрява  изказванията, заявявайки, че компанията предприема всички възможни стъпки, за да гарантира, че Xiaomi устройствата и услугите се придържат към политиката за поверителност. Xiaomi също призова хората да използват ПИН, блокиране на шаблони или пръстови отпечатъци, за да сведат до минимум риска на някого да проникне  в устройството ви.

 

Още от Digital: Какво да направим, за да защитим максимално Аndroid смартфона си