Милиони хора по света всекидневно приемат най-различни медикаменти, за да поддържат здравето на сърцето си. Други живеят благодарение на пейсмейкъри. Според Mirror.co.uk, обаче, лекарството срещу сърдечните болести може би се крие в собствените ни тела. Сайтът основава предположението си на проучване, което е доказало, че сърдечни проблеми могат да се овладяват с помощта на терапия със стволови клетки.

 

По време на проучването, в сърцата на няколко пациента страдащи от тежка форма на сърдечно заболяване били инжектирани стволови клетки от собствените им тела. След една година, броят на починалите или приетите в болница вследствие на проблеми със сърцето бил с две пети по-малък от очакваното. Учените са уверени в ефективността на терапията със стволови клетки и вярват, че един ден тя напълно ще замести използването на транспланти и пейсмейкъри.

 

Още от Digital: Учени откриха древен вирус, който се крие в човешкото ДНК

 

Стволовите клетки са характерни с това, че могат да се видоизменят във всякакъв друг тип клетка. При споменатото проучване, тези клетки били извлечени от костния мозък на пациента и след това били инжектирани в засегнатите части на сърцето с помощта на катетър. Процедурата отнемала около два часа и обикновено, ако нямало усложнения, пациентът бил изписван от болницата на следващия ден.