Технологията GPS се използва масово от мобилните устройства и всеки ден улеснява навигацията на милиони хора по цял свят. Функцията е толкова разпространена, че намира място във всеки модерен смартфон на водещите производители. Независимо дали изключвате GPS или непрестанно използвате технологията е добре да знаете за сериозен пропуск в сигурността. Експерти от Avast предупреждават, че изложени са стотици хиляди устройства. 

 

Въпросната уязвимост е неприятна, тъй като устройствата споделят цялата информация в облака, като в това число влизат и GPS координатите в реално време. След като провеждат серия от тестове Avast стигат до заключението, че проблема излага на риск повече от 30 различни модела тракери с GPS на пазара. Все пак остава възможността техния брой да е още по-висок. Оказва се, че данните се качват в интернeт без да бъдат криптирани, съобщава TechRadar.

 

 

Проблемът е още по-комплициран, тъй като в определени случаи засегнатите устройства извършат широк набор от команди. Сред тях са стартиране на гласово обаждане, изпращане на SMS съобщения, достъп до микрофона и др. Експертите твърдят още, че на теория хакери биха могли да споделят URL адреси с GPS тракерите, което на свой ред им позволява да извършват редица от действия, без дори да се налага имат физически достъп до самите устройства.

 

Oще от Digital: Как могат да ни следят дори при изключен GPS на смартфона