WannaCry е нова заплаха, която излага на риск собствениците на компютри с по-стари версии на Windows. Toва е вирус, който след като проникне в устройството блокира достъпа до информацията, съхранявана в него. Едиственият начин потребителите да могат отново да работят с нея е да се съгласят да платят откуп на хакерите. Уязвимостта, която използва WannaCry все още не е ъпдейтната от Microsoft, което налага да бъдете много внимателни, за да се предпазите.

 

За съжаление това не е единствената заплаха за потребителите. Експерти по сигурността на Proofpoint откриха доказателства за нова мащабна хакерска атака, която е дори по-опасна от WannaCry. Въпросният софтуер инсталира незабелязано програма, която се казва Adylkuzz. Благодарение на нея хакерите печелят от продажба на виртуална валута, като използват компютрите на потребителите без тяхното знание, съобщава Mashable.

 

В крайна сметка това забавя устройствата и може да предизвика неочаквани бъгове в работата им. Според данните тази заплаха е по-стара от WannaCry и все още не е ясно колко компютри са инфектирани от нея. За да се предпазите е необходимо да използвате по-нови версии на Windows и да инсталирате последните ъпдейти за сигурност. Разбира се бъдете внимателни какви програми инсталирате и не отваряйте прикачени линкове в имейлите си.

 

Вижте как да се предпазим от вируса WannaCry