Мобилните приложения за Аndroid постоянно искат разширения за различен достъп до информацията, която пазим в смартфоните. В определени случаи това може да е доста досадно и да изложи на риск личните ни данни. Eкип от специалисти на International Computer Science Institute откриха уязвимост, която се среща в повече от 1000 заглавия в Google Play. Всяко от тях може да събира данни без знанието на потребителите.

 

Конкретният брой на заглавията е 1325, но действителната цифра би могла да е доста повече. Новият проект на специалистите само иска да покаже колко актуален е този проблем. Най-често приложенията от този тип събират информация за локацията на потребителите, както и т.нар. "телефонни идентификатори". съобщава CNet. Tака освен съответния номер си осигуряват достъп и до пълния списък с обаждания от смартфона.

 

 

Големият проблем е, че мобилните приложения за Android искат разрешение, което им се отказва, но въпреки това събирате тези данни. Основната цел на проучването е да покаже, че данните ни не са толкова защитен, колкото вероятно си мисли. Тестовете обхващат над 88 хил. различни приложения, но откриват, че 1325 от тях въпреки отказа от разрешения продължават да събират информация за потребителите.

 

Още от Digital: Осем полезни съвета за по-безопасно сърфиране от Android