Учените от NASA потвърдиха за наличието на огромна дупка на повърхността на Слънцето, която е заснета от телескопите на Solar Dynamics Observatory. Oт космическата агенция кръщават този обект с името AR2665 и твърдят, че широчината му надхвърля 120 000 километра. NASA твърдят, че дупката може да се види от Земята, ако разполагате с добър телескоп и соларен филтър. Първоначалните прогнози са, че AR2665 може да се отрази и на нашата планета, съобщава Mirror.

 

 

NASA смятат, че дупката е достатъчно голяма, за да произведе огромни радиационни облаци, които да достигнат до Земята и да увредят мрежата от комуникационни сателити. Не са изключени от проблеми с електричеството в някои части на планетата. Според специалистите AR2665 увеличава размерите с много по-бързи темпове, но все още е рано да се предположи точно какви ефекти можем да очакваме. Въпреки, че дупката изглежда малка на фона на Слънцето дори нейнoто тъмно ядро е по-голямо от Земята.

 

Всъщност това е райно на интензивни и сложни магнитни полета, които предизвикват огромни радиационни излъчвания. NASA ще продължат да следят отблизо този обект, за да отговорят на многото въпроси, които неговото съществуване предизвика. Подобни открития са поредното доказателство за това какви са разстоянията в Космоса и колко малки всъщност сме ние и цялата ни планета. Можем само да се надяваме, че AR2665 няма да предизвика сериозни проблеми тук на Земята.

 

Вижте как NASA откриха седем нови екзопланети, които могат да поддържат живот