Екип от специалисти по сигурността на NCC Group откриха няколко неприятни уязвимости, които излагат на риск популярни модели принтери на пазара. Проектът им обхваща провеждането на серия от тестове с устройства на производители като HP, Ricoh, Xeror, Lexmark, Kyocera и Brother. Експериментите са разделени в няколко категории, а именно "Web Services", "Web Application", "Firmware", "Update Capabilities" и "Hardware Analysis".

 

В крайна сметка NCC Group откриват сериозни недостатъци в сигурността на шест от най-популярните принтери. Според данните им засегнатите устройства се използват от стотици милиони потребители, предимно от бизнес средите. Това задълбочава допълнително проблема и поставя в деликатна ситуация хората, които ежедневно работят с тях. NCC Group са информирали производителите за ситуацията и вече са работи върху софтуерни ъпдейти.

 

 

Принтерите са толкова широко разпространени, че на практика никой не ги възприема като смарт джаджи, а като задължителен елемент от офиса. Именно заради това не са обект на различни актуализации от страна на IT aдминистраторите, които обръщат внимание на компютри, лаптопи и други свързани към интернет устройства. По този начин хакерите биха могли доста по-лесно да използват принтерите, за да откраднат личните ни данни.

 

Още от Digital: Седем неща, които е добре да имате предвид когато купувате нов принтер