Mного пазарни наблюдатели дискутират усилено относно това дали мобилните устройства са основната причина за недоспиването на потребителите. Според една част от тях употребата на смартфони и таблети, докато сме в леглото не е добра идея, тъй като светлината от дисплеите им нарушава естествените процеси на съня ни. Екип от учени на University of California и University of Mexico сега направиха интересно прочуване, с което искат най-накрая да намерят отговора на този въпрос, предаде Engadget.

 

Oсновната цел на този проект е да разбере дали хората в миналото, когато все още не е имало смартфони и таблети, крушки или дори електричество са прекарвали повече време в спане. За целта те насочват вниманието си към трима доброволци, които живеят в развиващи страни и съпоставят техните резултати с тези на потребителите, които населяват големите урбанизирани градове. Странното е, че доклада опровергава твърдението, че мобилните джаджи влияят на тези процеси, тъй като те не откриват съществени разлики в навиците на съня им.

 

Учените следят жизнените им показатели в продължение на 1165 дни и след като обработват данните стигат до заключението, че средната продължителност на съня им е 6.5 часа на денонощие. В същото време тази стойност при индустриално по-развитите държави е  7.5 часа, което не е чак толкова голяма разлика. По този начин се оказва, че самите ние сме виновни за недостатъчното количество сън, който получаваме, а не мобилните устройства, както повече от нас смятат.

 

Вижте учени откриха механизма, който крие тайната на съня