Най-сложният орган на човешкото тяло продължава да е обект на множество изследвания и вече вдъхнови много нови проекти, които имат за цел да създадат компютри, които имитират начина, по който работи човешкия мозък. Eкип от изследователи на Salk Institute For Biological Studies направиха много любопитно откритие, тъй като според последния им доклад неговия капацитет е десет пъти по-голям, отколкото сме смятали досега. Новото им проучване може да предизвика истинска революция в сферата на неврологията, тъй като данните в него разкриват, че неговия капацитет е еквивалента на поне един петабайт информация, коментира BGR. 

 

Oт своя страна това е стойност, която е почти цялата информация, която се съхранява в интернет, a oткритието им е провокирано от наличието на много интересен феномен, тъй като се оказва, че синапсите в него могат да променят своите размери, което се отразява на капацитета на мозъка. Първоначално те доказват, че поне в 10% от случаите те са дублирани, като изследването им показва, че в него има 26 различни категории синапси, а не само няколко, както се предполагаше досега. По този начин се оказва, че този феномен задълбочава връзките между невроните, което пък води до много по-голям капацитет на паметта на човешкия мозък.

 

Изследването им доказва, че могат да променят своя размер, в зависимост от нервните трансмисии, което се случва мигновено, като учените се надяват да използват тази информация за разработването на много по-усъвършенствани компютри. Мозъкът на възрастен човек генерира около 20 вата непрекъсната мощност, което би могло да захрани електрическа крушка, но въпреки това е в състояние да извършва неща, които нито един компютър не може да направи в момента. Именно заради това те се надяват да открият как да използват тези данни, за да създадат устройства, които са не само по-бързи и мощни, но и консумират в пъти по-малко енергия от сегашните технологии.

 

Вижте употребата на смартфони променя работата на мозъка ни човешкия мозък.