Най-популярната операционна система за смартфони често е обект на кибернападения. Създателите на зловреден софтуер прилагат все по-оригинални методи, с които да хакнат любимите ни устройства. 

Google влагат много усилия да ни предпазят, но е факт, че трябва да бъдете много внимателни, особено ако изтегляте съдържание от непознати източници за Android. Дори и да не използват външни магазини за приложения все пак трябва да сте мнителни и за подобни проблеми в Google Play

Въпреки филтрите на компанията често опасни приложения се ъплоудват в онлайн портала. Такъв е примера с последното изследване на киберспециалисти от Evina, които успяват да открият наличието на 25 приложения за Android, които могат да откраднат паролите във Facebook. 

Oще по-притеснителното е, че въпросните заглaвия вече са инсталирани повече от 2.34 млн. пъти. Различните заглавия са публикувани в категории като мобилни игри, файлови мениджъри, фенерчета, приложения за уолпейпър, видео редакция и др. 

След като ги изтеглите ще получите въпросните функционалности, но във фонов режим мобилните приложения ще показват фалшив прозорец, който наподобява легитимната Facebook страница. Въвеждането на информация от вас ще се копира директно от хакерите създали приложенията.

 

 

Ето и пълният списък на установените приложения, които излагат на риск потребителите, според Mirror.co.uk:

 

Super Wallpapers Flashlight

Padenatef

Wallpaper Level

Contour Level Wallpaper

iPlayer & iWallpaper

Video Maker

Color Wallpapers

Pedometer

Powerful Flashlight

Super Bright Flashlight

Super Flashlight

Solitaire Game

Accurate Scanning of QR Code

Classic Card Game

Junk File Cleaning

Synthetic Z

File Manager

Composite Z

Screenshot Capture

Daily Horoscope Wallpapers

Wuxia Reader

Plus Weather

Anime Live Wallpaper

iHealth Step Counter

com.tqyapp.fiction

 

 

 

Oще от Digital: Как да сменим паролата във Facebook (Видео)