Аndroid е предпочитана мишена за хакерите, което се дължи на нарастващият брой устройства, които работят с платформата. Всеки собственик на смартфон е необходимо да бъде много внимателен, за да се предпази от различни заплахи. Специалистите препоръчват да изтегляте приложения единствено от разработчици, които познавате. Полезен съвет е да преглеждате рейтингите и секциите за коментари.

 

Експерти по сигурността от Sophos сега предупреждават за 21 опасни приложения, които излагат на риск потребителите в Google Play. Tревожното е, че въпросните заглавия са отчели повече от 600 млн. инсталации, съобщава Mirror.co.uk. Приложенията от списъка таксуват потребителите със сериозни суми, ако не прекратят навреме абонамента си след кратък безплатен период.

 

 

Eто и пълният списък с опасни приложения:

 

Astrofun

Easysnap

VCUT

Face X Play

Fortunemirror

Filmigo

GO Keyboard

GO Keyboard Lite

GO SMS Pro

GO Recorder

GO Security

Z Camera

Master Recorder

S Photo Editor

Wonder Video

Clipvue

Filmix

Photo Recovery & Video Recovery

ScreenRecorder

V Recorder

V Recorder Lite

 

 

В повечето случаи потребителите са подканени да плащат такси, които варират от €8.99 на седмица до €23.99 месечно. Тази сума нараства до €467.48, ако се плащат веднъж на 52 седмици или €287.88 при 12 месечни плащания. Описанията на тези приложения често включват подвеждаща информация, което допълнително обърква потребителите. Sophos препоръчват да избягвате заглавия с твърде кратък пробен период.

 

Още от Digital: Защо деинсталирането на приложенията не е достатъчно за нашата сигурност