Ще се съгласите, че 14 февруари е най-романтичният ден в годината. Повечето от нас на този ден показват привързаност към своите любими с картички, цветя или бонбони. Но знаете ли защо Денят на влюбените се чества точно на този ден?

 

Ден на влюбените 2020 г.

Ако сте любопитни да научите отговора на този въпрос, както и още любопитни факти за празника Свети Валентин, не спирайте да четете!

Откъде води началото си празника Свети Валентин?

Св. Валентин е една стара традиция, произлязла от древен римски фестивал, известен като Lupercalia. Той се провеждал на 15 февруари като празник на плодородието, посветен на Faunus, римския бог на земеделието. По време на честванията момчетата изтегляли имена на момичета от кутия и така разбирали с коя девойка ще са партньори по време на фестивала. Тези случайни събирания често водели до брак. Църквата обаче забранила фестивала, който се възражда отново след смъртта на християнски свещеник Валентин, умрял в името на любовта. Той е канонизиран от Католическата църква и през  496 година  папа Геласиус I обявява 14 февруари за ден на Свети Валентин.

Свети Валентин може би е плод на въображението на един поет

Средновековният английски поет Джефри Чосър често представял историите в поезията си като истински. В творбата си Parliament of Foules от 1375 година, той свързва традициите на рицарската любов с честването на празника на Свети Валентин - асоциация, която не съществува преди написването на известната поема. В творбата се говори за 14 февруари като ден на птиците и хората, които се събират, за да намерят спътник в живота. В поемата си, Чосър пише: “Ето затова е изпратен Свети Валентин, за да може всеки да открие своята половинка”. Предполага се, че по този начин английският писател е поставил началото на честванията на Свети Валентин по начина, който го познаваме днес.

Кой е Свети Валентин?

Вдъхновителят за появата на празника може би не е само един човек. „Валентин“ идва от латинската дума за достоен, силен или мощен и е популярно името между втори и осми векове след Христа, което означава, че има няколко мъченици със същото име. Действително изброени са десетина светци с името Валентин, като има дори и папа Валентин. Още по-интересен е факта, че причините за смъртта им все са свързани с любовта по-малко или повече.

Мощите на Свети Валентин се пазят до днес?

Да, така е! Черепът на Свети Валентин се пази в базиликата Santa Maria в Рим. Другите части на светеца са пренесени в Чешката република, Ирландия, Шотландия, Англия и Франция. Останките и други реликви от светеца били изкопани в началото на 19 век, при разкопки в катакомбите близо до Рим.

Защо изпращаме картички на Свети Валентин?

Според една от теориите, когато християнският свещеник Валентин бил хвърлен в затвора, той изпратил писмо до едно младо момиче, което подписал по следния начин: „От вашия Валентин. Смята се, че това е първата по рода си поздравителна картичка за празника.

Защо розите са свързани с Деня на влюбените?

Езикът на цветята, като повечето символни езици, има дълбоки исторически корени. Той е донесен от крал Чарлз ІІ в Швеция от Персия през 17 век, но има своето начало в по-стари антични традиции. За червената роза се смята, че е била любимото цвете на Венера, римската богиня на любовта и затова розата днес е символ на Деня на влюбените.

Защо Купидон?

Купидон е богът на желанието, еротичната любов и любовното привличане. Той е син на Венера, богинята на любовта и бога на войната Марс. Купидон на латински е „амор“, което означава любов.

Кога Свети Валентин става комерсиален?

През 18-ти век, идеята за Свети Валентин напуска пределите на Англия. Разделените влюбени започнали да си изпращат малки подаръци, картички и цветя. Стигнало се до там че през 1913 година били изпратени огромно количество картички. Днес около един милиард картички се продават всяка година за празника и това е вторият по големина празник, на който изпращаме толкова много картички.

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix