Android 8.0 Oreo на Google предлага куп нови функции. Някои от тях са предназначени да ни забавляват, докато други трябва да бъдат супер полезни в ежедневието ни и да подобрят начина ни на живот.

 

Въпреки това, на феновете на Android може да им се стори, че някои от характеристиките на Oreo вече сме ги виждали и преди – от OEM партньорите на Google, от персонализирани ROM или други софтуерни продукти. Но имитацията не винаги е зло, особено ако е в полза на нас потребителите.

 

От информацията на Android Authority научаваме от къде идват някои от най-добрите функции на Android Oreo.

Картина в картината (Picture-in-Picture)

Ако не знаете за какво става въпрос, Picture-in-Picture е функция, която смалява видеоклиповете в по-малък плаващ прозорец, така че да можете да продължите да гледате, докато използвате други приложения. Това е нещо като режим на разделен екран. Функцията обаче трябва да се поддържа от отделното приложение.

 

Picture-in-Picture вече е функция на Android TV, но подобна идея вече няколко години имат и някои от OEM партньорите на Google. LG, например, поддържа плаващи прозорци, включително видео, с технологията Q Slide. За съжаление обаче, LG не успя да разшири функцията, за да работи тя с повечето приложения от трети страни. Вече няколко години, телефоните на Samsung поддържат функция  за променящи се прозорци за повечето приложения и за многозадачност.

 

Всъщност функцията за свободно форматиране на прозорци стартира с Android Nougat. Въпреки че е необходима конфигурация, за да може тя да работи и със сигурност не е безупречно изпълнена.

Ограничения на фоновите приложения

Това не е толкова забележимо като Picture-in-Picture, но възможността да се ограничи това, което приложенията могат да направят във фонов режим с новите ограничения, е забележително подобрение за производителността на устройството и живота на батерията.

 

Идеята за стриктно контролиране на приложенията които работят във фонов режим обаче не е нова. Това е един от най-старите трикове използван от тези, които искат да удължат живота на батерията на телефона си.

 

Но досега, трябваше да настройваме всичко ръчно. Възприемането на тази идея от Google с Android Oreo доведе до очевидно много по-изтънчено и по-ефективно изпълнение, тъй като е направено директно в програмните интерфейси на приложенията и в OS.

Автоматично попълване

Друго подобрение е въвеждането на функцията Autofill в Android Oreo, която ще ни спести безброй часове за попълване на онлайн формуляри и данни за вход през следващите години. Това все още зависи от разработчиците на приложения, които ще трябва да подкрепят новия API, така че ще отнеме известно време, докато автоматичното попълване стане повсеместно.

 

Разбира се, този тип технология за автоматично попълване не е нищо ново – много от нас вече я използват всеки ден. Услугите за управление на пароли са може би най-очевидните примери. Много от тези приложения и услуги могат автоматично да откриват сайтове и полета, в които да въвеждате предварително запазените ви данни. Google Chrome и други уеб браузъри също използват подобна функционалност и вече могат да попълват имена, адреси и дори информация за плащане с кредитна карта.

Нощен режим

Нощният режим не е новост дори и за Android, този режим дебютира с Nougat, но сега Night Mode в Oreo позволява на потребителите да настроят интензитета на цветовете заедно с настройването на автоматичните таймери. И все пак, конфигурируемите опции за нощен режим или филтър със синя светлина ги има от известно време достъпни чрез няколко приложения в Play Store, въпреки че някои от тях изискват устройството да е рутнато, за да се възползвате максимално от тях.

 

Някои производители на оригинално оборудване внедриха свои собствени версии  в операционната система, още преди въвеждането на Nougat и Oreo. Huawei, Asus, OnePlus и Samsung имаха тази функция, преди тя да бъде добавена към основната версия на Android.

По-добро Bluetooth аудио

Една от другите големи промени с Android Oreo е въвеждането на Bluetooth кодек меню, което ще позволи на потребителите да избират предпочитания протокол за безжична аудио комуникация, където е приложимо. Пристигането на Android Oreo включва също впечатляващия висококачествен LDAC кодек на Sony в AOSP.

 

LDAC обаче не е особено нова идея. Кодекът е част от водещата линия Xperia на Sony вече няколко поколения, като се започне с Xperia Z3 +. Потребителите на Sony имаха възможността да се насладят на най-висококачествената безжична музика през последните няколко години. Възможно е в бъдеще да видим още телефони с LDAC, след като директно се поддържа в Oreo. 

 

Опцията да се избира от потребителите кой кодек да е предпочитан вариант не се появява за първи път в Oreo, въпреки че все още е доста нова идея. OnePlus 5 който излезе преди няколко месеца предлага тази опция за избор на предпочитан аудио кодек.

 

Вижте най-интересните функции в Android 8.0 Oreo