Възможността да се записва звук има много предимства. Една от най-големите ползи е, че книгите могат да станат достъпни за слушане. С появата на аудио записите, много хора са били в състояние да чуят прочит на глас на литературни класики.

 

Тъй като технологията се променя, аудио книгите също се променят. Те вече не се предлагат на плочи или аудио касети, а се правят на дигитални записи за слушане от различни устройства. Тези, които чувстват, че нямат време за да се отдадат на удоволствието от прочита на една хубава книга, могат да си набавят аудио книги.  Има много начини за това. Може да слушате онлайн или да ги изтеглите.

 

Ето местата, откъдето може да сваляме безплатно аудио книги:

Librivox

Librivox съществува благодарение на доброволци, които лично са се ангажирали с идеята да създават аудио книги. Сайтът е разделен на две секции: „Read“ и „Listen“ и се поддържат множество езици. Можете да използвате полето за търсене в горната част на страницата, за да намерите нещо специфично по автор или заглавие. Когато го намерите, просто кликнете върху зеления бутон „Download“.

Loyal Books

Една малка част от съдържанието на сайта е платено, но по-голямата част е безплатно. Безплатните книги се четат от Librivox доброволци, но този сайт е с много по-лесна навигация, тъй като съдържанието е категоризирано.

Open Culture

Дан Колман, собственикът на Open Culture, прекарва значителна част от времето си в поддържането на богата колекция от аудио книги. Списъкът в момента наброява 700 аудио книги, но той се актуализира непрекъснато. Книгите са подредени по азбучен ред и според източника – iTunes, Audible, MP3 или Zip файлове, стрийминг и YouTube.

Аvtori.com

Тук можете да слушате някои от най-известните произведения на българската и чуждестранна художествена литература.

Miette’s Bedtime Story Podcast

Тук ще намерите истории, подходящи да се слушат преди сън. Въпреки това, историите са за възрастни, а не деца. Те се четат от жена с прекрасен, пленяващ глас. Аудио книгите могат да бъдат слушани директно от сайта  или да се изтеглят като MP3 файл. Единственият език който се поддържа обаче е английският.

 

Вижте откъде да изтеглим безплатни електронни книги