Промяната на тапета ви е проста компютърна настройка, но може да има огромен ефект върху вашето настроение и производителност. А поради изключително добрите дисплеи, които ползваме днес, използването на тапет с висока разделителна способност е задължително условие.

 

Независимо дали искате да създадете колекция от висококачествени тапети или просто да замените тапета по подразбиране, доставен с вашия компютър, информацията на  Make Use Of ще ви е от полза.

 

Преди да започнем, трябва накратко да обясним какво се счита за „висока резолюция“. Компютърните дисплеи, както и цифровите изображения, обикновено се измерват по ширина и височина в пиксели.

 

Например 1080p дисплей е широк 1920px и е с височина 1080px. Тъй като 1080p се счита за "full HD", тапети които ще откриете в сайтовете изброени по-долу са именно с тази висока резолюция. Включени са само сайтове, които имат тапети с размери 1920 × 1080 и по-висока резолюция, като 4K.

 

Можете да използвате тапет, който е по-малък или по-голям от изхода на вашия монитор, ако искате. Но ако е твърде малък, изображението ще се разтегли, за да пасне на вашия дисплей и ще изглежда изкривен. Няма много смисъл и да използвате тапет с по-висока разделителна способност, тъй като ще трябва да го намалите или да го изрежите, за да пасне на вашия дисплей.

 

1. InterfaceLIFT

 

 

InterfaceLIFT автоматично разпознава разделителната способност на дисплея ви и показва висококачествени тапети в този размер. Ако се интересувате, можете също да видите информация за изображението, което сте харесали. По подразбиране сайтът сортира изображения по дата, но може лесно да промените това чрез опцията „Sort by“.

 

2. Wallhaven

 

Започнете като прегледате началната страница или използвате бутоните Latest, Toplist, или Random в горната част. След като намерите изображение, което харесвате, Wallhaven улеснява намирането на подобни изображения. Използвайте Tags в лявата странична лента и изберете „Search for similar“, за да се покажат сравними изображения, или дори изберете цвят от изображението, за да търсите с него.

 

Ако искате да изтеглите тапет в различна разделителна способност, изберете „Crop & Scale“ под „Tools“, за да го преоразмерите или изрежете.

 

3. Reddit

 

Reddit имат няколко активни общности публикуващи постоянно нови тапети. Най-популярен е /r/wallpaper с един милион членове. Може да погледнете и в /r/wallpapers. Това са сходни общности и много хора се срещат и на двете места. А ако търсите тапети с по-висока разделителна способност, погледнете /r/WQHD_Wallpaper. WQHD е термин за 2560 × 1440 резолюция, известна още като 1440p. По този начин, тези тапети са подходящи за 1440p и 4K дисплеи.

 

4. Simple Desktops

 

 

Този сайт предлага изчистени и по-простички тапети, които обаче са привлекателни за окото. Сайтът иска всички качени тапети да са 2880 × 1800, което означава, че отговарят на критериите за тапет с висока резолюция.

 

5. WallpaperStock

 

 

WallpaperStock разполага с огромно количество тапети на всякакви теми. Използвайте категориите от дясната страна на страницата, за да търсите по категории като Cars, Animals и World.

 

Ако желаете, можете да изберете желана разделителна способност от лявата страна. Това обаче е излишно, тъй като ще видите всички налични резолюции, след като посетите страницата на тапета. Тъй като сайтът открива резолюцията на вашия дисплей, можете директно да кликнете върху тапет, за да го отворите в съответстващия размер.

 

Вижте 5 полезни уеб сайта, където можете да подобрите снимките си