Първата половина година  бе доста необичайна за всички заради разпространението на коронавируса. Все още продължаваме да се борим със световната криза от COVID-19, но вече може да се каже, че свикнахме със социалната изолация. Променените навици на големи групи хора и липсата на физически контакт предизвикаха бум в популярността на приложенията за видеоконференция.

Много хора също така отделиха средства за покупка на нов хардуер, за да превърнат домовете си във виртуални класни стаи и офиси. Това е само един от факторите, който допринесе за стабилизирането на ключови пазарни сегменти. Премиерата на нови модели на водещите производители също провокира  по-високо търсене и респективно продажби на хардуер през 2020г.

Анализатори от Canalys публикуваха традиционния си доклад, който анализира развитието на индустрията през третото тримесечие. Основният извод е, глобалния пазар на компютри е генерирал с 22.7% повече продажби, в сравнение със същия период преди година. Данните включват традиционни десктопи, лаптопи, работни станции и хибриди, информира SlashGear.

 

 

Конкретните данни разкриват, че настолните компютри с класически дизайн отчитат спад от 27% през юли-септември 2020г. В категорията "Тоwer and Small Desktops" загубите за периода са 33%. Всички останали продуктови сегменти, обаче отчитат увеличение на продажбите.

Най-минимален ръст регистрират "Clamshell" лаптопите, които могат да се похвалят с 1% повече продажби. В същото време мобилните работни станции генерират с 3% по-голям брой доставки. Потребителите са реализирали покупката на 7% повече устройства от типа "всичко в едно", информира SlashGear.

Стабилен ръст с двуцифрени стойности регистрират т.нар. "Slates" модели, които могат да се използват като лаптоп или таблет. Най-популярни в този сегмент са Lenovo Yoga. Ултратънките лаптопи увеличават с 57% продажбите през третото тримесечие, а таблетите с магнитна клавиатура са генерирали с 88% повече доставки спрямо миналата година.

Най-сериозно влияние в индустрията са имали хромбуците, където увеличението е 122% през юли-септември 2020г.

 

Още от Digital: 85% oт компютрите ще работят с Windows 10 до средата на 2021г.