Големите производители на мобилни устройства продължават да изпитват сериозни проблеми с доставките на хардуер. Ситуацията се влоши от старта на пандемията с коронавирус и тези трендове едва ли ще изчезнат преди края на лятото.

Въпреки това анализаторите твърдят, че въпреки COVID-19 се забелязва стабилно увеличение на цените на DRAM и NAND памет.

Това се случва на фона на стагнацията в пазара на смартфони и други устройства в сегмента за потребителска електроника.

Още от началото на годината пазара на NAND памет е свързан с ограничен, тъй като големите производители контролират своята продукция.

Целта им е извличане на максимална печалба от наличния инвентар, като също така се фокусират и към въвеждането на технологичния иновации. В крайна смета пазара на NAND памет се очаква да генерира слаби продажби през календарната година.

Така ще се избегне свръхпредлагането в индустрията през миналата година, съобщава Digitimes. Пазарните наблюдатели от Gartner също вече понижиха своите прогнози за световния пазар на полупроводници през 2020г. Очакваният спад в продажбите е около 9%.

 

 

Неяснотите около световната пандемия, обаче могат да доведат до драстичен спад в търсенето на хардуер. Според Gartner ситуацията ще е по-различна при пазара на памет модули. където прогнозират увеличение на продажбите с 13.9% през 2020г.

Най-голям принос за тези процеси ще има NAND флаш паметта, където увеличението може да достигне до 40% заради сериозния недостиг, който продължава още от 2019г. Този фактор е причина за стабилните цени на NAND паметта. 

Разпространението на коронавируса, обаче ще има много сериозно негативно влияние върху пазарните сегменти, където не се използват полупроводници.

Анализаторите са убедени, че ако не беше пандемията този сектор щеше да генерира повече продажби и приходи от паметта. Представители на IC Insights вече два пъти промениха прогнозите си за пазара на полупроводници през 2020г.

Настоящите изчисления показват спад в продажбите от 4%, за разлика от първоначалния ръст от 3%.

Въпреки нарастващата несигурност, обаче водещите доставчици продължават да интегрират нови технологии и да разработват продукти от следващото поколение.

Предвижда се и разширение на актуалния капацитет на съоръжението, за да се стимулира производството в дългосрочен план.

 

Още от Digital: Очаква се поскъпване на SSD дисковете до края на 2020г.